Cronologie arădeană -12 iunie

1921 – A fost primit în Academia Română, Roman Ciorogariu (1852-1936), fiu de plugar din Pecica, preot – profesor şi apoi episcop la Oradea. După încheierea studiilor liceale, teologice şi pedagogice, la Arad, Hodmezovasarhely, Bonn, Leipzig, Bratislava, în 1879, a devenit funcţionar al Consistoriului din Arad iar în 1881 profesor la Institutul Pedagogic-Teologic, pe care la condus ca director în perioada 1901-1917. În 1917 a fost ales vicar eparhial, apoi episcop la Oradea. Publicist de opinie, tenace luptător şi încrezător în realizarea Unirii, a luptat pentru îndeplinirea acestui crez întreaga viaţă  A fost unul din stâlpii de afirmare şi rezistenţă al gazetei Tribuna din Arad. Articolele scrise cu vigoare, s-au caracterizat prin puternica forţa de pătrundere în conştiinţele cititorilor.

1930 – Fruntaşul naţionalist şi patriot dr. Ştefan Cicio-Pop a fost decorat cu Ordinul Ferdinand I în grad de Mare Cruce.

2005 – A murit, la vârsta de 87 de ani, Emil Prokopetz (1918 – 2005), antrenor de tenis de masă, cu rezultate excepţionale. Născut în Arad, deşi în tinereţe s-a dedicat fotbalului, jucând în diferite echipe locale, în 1954, la vârsta de 36 ani, a preluat conducerea secţiei sportive de tenis de masă, înfiinţate la Asociaţia Sportivă Voinţa (1950), punând astfel temelia, ascensiunii acestui sport spre înalta performanţă. Sub conducerea tehnică a antrenorului Emil Prokopetz secondat de Magdalena Leszay, Liana Mihuţ, Kakas Arpad, Livia Căruceru, Valentin Dobai, Cristian Dodean, Vasile Fodoran şi alţii au fost obţinute rezultate sportive remarcabile: 101 titluri de campioni ai României la diferite competiţii interne şi internaţionale la toate categoriile de vârstă şi 33 titluri balcanice. Echipa sportivă a câştigat de patru ori Cupa României, fiind de două ori finalistă în Cupa Campionilor Europeni Pentru rezultatele obţinute, a fost distins cu Diploma de Onoare, Meritul Sportiv clasa a II-a, Medalia Naţională pentru Serviciu Credincios şi Titlul de Antrenor Emerit. Astăzi Compexul de Tenis de Masă al Clubului Sportiv Municipal, de pe strada Mihai Eminescu, îi poartă numele.

Emil Prokopetz