Cronologie arădeană – 12 noiembrie

1844 – Românii grupaţi în jurul Bisericii Catedrale Ortodoxe cu hramul Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, au hotărât ca în viitor serviciul divin să se facă exclusiv în limba română.

Catedrala ortodoxă Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, azi dispărută

1862 – S-a născut Vasile Goldiş, ziarist, profesor şi om politic. Chiar dacă ar fi perceput doar ca o personalitate de seamă în desăvârşirea înfăptuirii Marii Uniri, numele lui Vasile Goldiş poate fi trecut în rândul marilor bărbaţi ai neamului. Redescoperirea lui ca mare gânditor, om politic, scriitor şi pedagog, membru onorar al Academiei Române îl ridică la calificativul, emis de Octavian Goga şi deloc exagerat, acela de Părinte al Patriei.

Vasile Goldiș (pictură în ulei de Carol Wolff)

1910 – A avut loc inaugurarea în Arad, a podului metalic peste Mureş din dreptul cetăţii numit Erzsebet (Elisabeta), azi Decebal. A fost construit de firma arhitecţilor arădeni Fodor şi Reisinger, împreună cu asociatul lor ing. Schiffer din Budapesta. A fost distrus în totalitate, la 21 septembrie 1944, de o unitate a armatei a III-a maghiare în retragere şi refăcut după 1972. În martie 2009, primăria a amenajat o bandă suplimentară la coborârea de pe pod, cu scopul de a fluidiza circulaţia. Banda de viraj la dreapta, are o lungime de 121 m, lăţimea de 3,5 m, fiind încadrată de un trotuar în lungime de 119 m, cu lăţimea de 1,5 m Pentru a nu afecta pista de sport a Liceului, au fost realizate ziduri de sprijin şi umplutură cu balast.

Podul Decebal, înainte de dinamitare

Lucrări la noul pod (1970)

Podul Decebal în prezent