Cronologie arădeană – 12 octombrie

1861 – S-a născut la Zimbru (comuna Gurahonţ) scriitoarea Constanţa Hodoş (m. Bucureşti 1934),  autoarea romanului social Martirii, care constituie un capitol de istorie romanţată a Zărandului, fiind redată fidel, jurnalistic şi topografia regiunii: Valea Tăcăşelelor, comuna Aciuţa cu muntele Moma, Şortocul numit Priporul Hălmagiului şi altele.

Constanța Hodoș

1913 – A murit Petru Pipoş (n. 1859, Alba Iulia), fost profesor la Preparandia arădeană, pedagog, autor de manuale, om de ştiinţă care a îmbogăţit pedagogia românească cu o impunătoare şi respectată operă, contribuind decisiv la definirea conceptului de pedagogie naţională. Apreciat de Titu Maiorescu şi chemat în România la o catedră universitară, Petru Pipoş a rămas în Arad, fidel responsabilităţilor asumate privind perfecţionarea şcolii transilvănene. În întreaga sa viaţă şi activitate s-a condus după deviza sa preferată : „Deliciul muncii şi aprobarea conştiinţei, este răsplata cea mai preţioasă a omului modest“. În semn de preţuire, la 1 iunie 1936, a fost dezvelit în faţa Palatului Cultural bustul ilustrului pedagog, modelat şi eternizat în bronz de sculptorul arădean Marcel Olinescu.

Bustul lui Petru Pipoș (sculptură de Marcel Olinescu, 1936)

1968 – A început în Mexic, cea de a XIX-a Olimpiadă sportivă de vară, la care a participat arădeanul Papp Francisc, component al clubului Voinţa, la canotaj (antrenor Petre Lascu).