Cronologie arădeană – 12 septembrie

1874 – A avut loc inaugurarea Clădirii Teatrului din Arad (arh. Czigler Antal). cu piesa lui Andras Fay – Vânătoarea din Matra. A fost prezent împăratul Francisc Josif I, însoţit de prinţii Albrecht, Joseph şi Ioan. Accesul în sala de spectacole cu o capacitate de 1200 locuri se făcea dinspre strada Vasile Goldiş. În încăperile şi pe platoul faţadei nordice (spre bulevard), a funcţionat până în 1955, un restarant cu grădina de vară. Până în 1912, câteva încăperi ale clădirii au adăpostit colecţia Muzeului arădean de relicve. Două incendii de proporţii au mistuit imobilul: Primul în 1882, iar cel de al doilea în 1955, când sala de spectacole și fațada clădirii au fost modificate radical.

Imagine cu incendiul Teatrului Municipal din 1882

1934 –  A început praznicul Sfințirii  Bisericii Ortodoxe Române din Gai, cu Hramul Nașterea Maicii Domnului (Sântămăria Mică).

Așezarea pietrei fundamentale a Bisericii din Gai (12 septembrie, 1931)

Aspecte din timpul construcției bisericii din Gai (arhitect Dan Gheorghe, antreprenor Francisc Eberlein)
Biserica Ortodoxă română din Gai

1944 – Organizaţia arădeană a Partidului Comunist Român, a tipărit şi difuzat o proclamaţie, în limbile română şi maghiară, cu prilejul unei proiectate primiri sărbătoreşti în Arad a Armatei Roşii (sovietice). Festivitatea, a fost anulată în aceeaşi zi, datorită iminentului atac ungar, declanşat de alfel, în ziua următoare.