Cronologie arădeană – 13 august

1849 – În urma unei întâlniri cu delegaţia rusă organizată în conacul Bohuş (azi Muzeul memorial Ioan Slavici) din Şiria, generalul Arthur Gorgely, comandantul armatei revoluţionare maghiare, a făcut cunoscută hotărârea marelui sfat al revoluţiei, de a capitula în faţa trupelor ruseşti cu speranţa unei amnistii generale. După semnarea actului, generalii unguri au fost rugaţi să poftească în stradă, în faţa conacului, unde au fost imediat încercuiţi de un detaşament de cazaci, fiind somaţi să predea armele, arestaţi şi escortaţi la Chişineu Criş unde au fost predaţi austriecilor.

Conacul Bohuș din Șiria

1945 – A fost emis Decretul Regal pentru demobilizare şi stabilirea efectivelor militare române după încheierea războiului. Acestea au fost reduse de la 299.313 militari activi la 181.000 şi anume: 17.500 ofiţeri, 22.500 subofiţeri, 4.500 maiştri militari şi 136.500 trupă. Grănicerii  şi jandarmii, au primit misiuni speciale, iar pompierii au fost demilitarizaţi şi organizaţi ca instituţie civilă în subordinea administraţiilor locale.

2004 – A început la Atena, cea de a XXVIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară. Din Arad, au participat sportivii: Adrian Jigău, Florin Veliciu, Ionela Ţârlea, Marian Oprea, Adrian Anton, Bogdan Ţătuş, Marius Cenădan (tir), Otilia Bădescu, Mihaela Ştef, Adriana Năstase Zamfir.

2006  – Vântul puternic din timpul nopţii, a dezvelit în partea de nord vest a Turnului de apă, prin smulgerea unei părţi din învelitoarea din tablă rămânând descoperită o mare suprafaţă din acoperiş. Lucrările de reparaţii, de bună calitate, au fost efectuate de o echipă a firmei Kemecsey din Timişoara.