Cronologie arădeană – 13 decembrie

1768 – Comitatul Arad, a prezentat guvernului de la Viena, propuneri privind un nou sistem de  organizare a conscripţiilor (recensămintelor), în vederea stabilirii categoriilor de sesii (impozite) diferenţiate pentru zonele muntoase şi cele de câmpie.

1921– În ziarul Viaţa Sindicală s-a relatat despre greva lucrătorilor în piele din Arad, care protestau împotriva condiţiilor mizerabile de muncă, apreciate ca fiind cele mai rele din ţară. Se arăta că domnii patroni, în loc să intre în tratativecu angajaţii  au răspuns cu reducerea de salariu. În fruntea acestora luptă  cu toată puterea împotriva muncitorilor şi pentru distrugerea organizaţiei lucrătorilor, Stan Moldovan, director al Fabricii de ghete Transilvania, împreună cu şeful de atelier Nuns, sosit de la Cluj, de unde a fost dat afară. Aceşti domni au declarat nu vor muncitori organizaţi în fabrica lor. Dar până una alta, în fabrică nu se lucrează. Preşedintele consiliului de administraţie, dl Robu, primarul Aradului, a toastat însă în faţa ministrului Trancu  pentru sindicate. Cu toată teroarea dezlănţuită, nu s-a aflat nici un trădător, muncitorii fiind hotărâţi să-şi ducă lupta până la deplina câştigasre a tuturor drepturilor. 

1925 – S-a născut la Arad, Ovidiu Maitec, sculptor, membru al Academiei Române. Lucrările sale cioplite în lemn, se integrează în tipare esenţializate ce aduc prin simplitatea formelor, la vechea artă populară românească. Masivitatea lucrărilor, aspectul lor de formă stabilă, cu aparentă soliditate este atenuat prin perforări circulare. Ovidiu Maitec are merite importante în organizarea Taberei de sculptură monumentală de la Căsoaia. În 1998 a avut loc la Muzeul Judeţean vernisajul expoziţiei personale de sculptură – Ovidiu Maitec manifestare catalogotă de media românească drept Evenimentul cultural al anului. O sală de expoziţii azi îi poartă numele.

Sculptură de Ovidiu Maitec