Cronologie arădeană – 13 octombrie

1861 – S-a născut la Şiria (judeţul Arad), dr. Iuliu Traian Mera (1861-1909), medic balneolog, cu cabinet la Karlovy Vary (Karlsbad), specialist în igienă pentru copii, autorul unor note de călătorie, istoric de artă. La moartea sa (Şiria, 1909) a lăsat o fundaţie cu 90.000 coroane pentru tinerimea română universitară.

Traian Mera

1905 – S-a născut în Arad, Coloman Bogdan Braun (1905-1983) fost fotbalist (AMEFA) şi îndrăgit antrenor (emerit) la UTA. Sportiv cu deosebite calităţi fizice, Coloman Braun, a fost unul din cei mai apreciaţi mijlocaşi ai fotbalului românesc. Ca antrenor, timp de cinci decenii, a obţinut performanţe remarcabile la Bucureşti, Petroşani, Timişoara şi Arad. Activitatea sa a fost întregită pe plan obştesc în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, Colegiului Central de Antrenori şi în alte structuri sportive centrale sau locale. Bun narator, a scris câteva lucrări din lumea fotbalului, apreciate de public.

Coloman Braun

1944 – La marea adunare a muncitorilor din Industria Textilă Arădeană (ITA), organizată de sindicate, s-a adoptat o moţiune, care cuprindea printre altele: majorarea salariilor muncitorilor, în raport cu scumpetea; plata zilelor de lucru pierdute datorită războiului, sprijinirea armatei române şi sovietice pentru nimicirea completă a bandelor hitleriste; alungarea din fabrică a elementelor fasciste şi legionare; acordarea de ajutoare pentru iarnă şi aprovizionarea muncitorilor cu lemne de foc, alimente; îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.