Cronologie arădeană – 14 august

1893 – A fost inaugurată linia de cale ferată cu ecartament îngust de 0,46 m, Sebiş – Moneasa, cu o lungime de 21,3 km. Traseul, care urca la altitudinea de  172,5 m  (Moneasa), cuprindea 7 gări cu triaje, 67 poduri, 23 macazuri, 2 plăci turnante şi mai multe ramificaţii: spre fierăstrăul de marmură, cariera de calcar (Megyes Volgy), topitoria de fier.  Transportul a fost asigurat de două locomotive cu abur Siegle, aduse din Viena, vagoane de călători realizate de fabrica Johann Weitzer din Arad şi alte tipuri pentru bagaje, poştă, mărfuri, drezine, vagonete, asigurate de Societatea Căilor Ferate Unite Arad-Cenad. Calea ferată a funcţionat până în 1961, când a fost demontată.

Valea Monesei străbătută de calea ferată cu ecartament îngust

1876 – La Şiria, s-a înfiinţat sub patronajul Comitetului Parohial ortodox, Corul Plugarilor, condus de tânărul învăţător Nicolae Ştefu (1855-1914), viitor compozitor, gazetar, scriitor şi animator cultural. În amintirea acestui eveniment major din viaţa culturală a Şiriei, în 1976, la împlinirea unui secol de la primul concert susţinut de prestigioasa formaţie muzicală, în Şiria s-a dezvelit bustul lui Nicolae Ştefu, lucrare semnată de sculptorul bucureştean Iosif Constantin.

1940 – S-a stins din viaţă, la vârsta de 67 ani, Teodor Botiş (1873-1940), preot-profesor, erudit istoriograf şi publicist, directorul Institutului teologic-pedagogic Arad. S-a remarcat prin activitatea didactică, culturală şi ziaristică, prin  studiile din domeniul istoriei bisericeşti, Monografia Preparandiei arădene şi a familiei Mocioni.