Cronologie arădeană – 15 ianuarie

1850 – S-a născut la Botoșani Mihai Eminescu (1850-1889)  creatorul unui stil nou şi un model, eminescianismul, care stabilesc  ferm reperele literaturii române de azi. Există documente, pe baza cărora se poate induce ideea și demonstra, prin cel puţin patru momente din viaţa şi activitatea sa, că marele scriitor a avut legături cu Aradul, manifestând interes, pentru limba, tradiţiile şi mişcarea culturală din această parte a ţării.

Bustul lui Mihai Eminescu (Marcel Olinescu, marmură)

1872 – S-a inaugurat podul de lemn din Săvârşin, care în scurt timp s-a degradat şi prăbuşit. Noul pod, metalic, a fost ridicat în perioada 1906-1909.

1936 – În sala de lectură a Palatului Cultural a avut loc întrunirea inaugurală  a filialei din Arad, a Touring Clubului Român (TCR). În prezenţa celor 40 de membri fondari, au fost alese organele de conducere în următoarea componenţă: preşedinte, dr. Caius Lepa – Directorul Şcoalei Normale din Arad; vicepreşedinte, Ştefan Ieşanu –  Directorul filialei din Arad a Băncii Româneşti; secretar, Gheorghe Crişan – avocat; casier, Gheorghe Irimie – funcţionar la Banca Arădană; membri: Andrei Streza – inspector silvic, Gheorghe Şincai – inginer, Tiberiu Vuia – avocat, preşedintele Asociaţiei Ziariştilor şi Publiciştilor Români din Arad, Traian Mager profesor, Zeno Brătescu – funcţionar; cenzori: V. Moşoiu – avocat, Al.Adam – avocat, N. Stanoev avocat; supleanţi: Zeno Antonescu – avocat, Toma Stelicovschi – profesor, Octavian Lupaş-avocat. Membrii TCR, al căror număr a ajuns în februarie 1938 la 124, se bucurau de însemnate re d uceri la toate casele de adăpost din ţară, pe transportul CFR şi tramvaiul pentru Podgorie.  Organizaţia de numele căreia sunt legate numeroase activităţi turistice, a fost desfiinţată în anul 1948.

1937 – Din raportul Inspectorului general dr. Martha – medic veterinar primar, asupra epizootiilor din județul Arad, rezultă că la acea dată erau infectate cu pesta porcină comunele: Chisindia, cu antrax –  Pâncota, cu turbare – Almaș, Sântana și Bănești (Hălmagiu).

1937 – Pentru a nu produce nemulțumiri populației care făceau rând la moară, prin Ordinul prefectului dr. Bejan, s-a interzis cu desăvârșire  măcinatul orzului în morile comerciale din întregul județ.

1948 – S-a deschis în Arad, primul liceu seral.

1949 – Printr-un Decret, în România a fost introdusă pedeapsa cu moartea, aplicată celor care sabotau propășirea economică a țării, organizau activități care duceau la distrugerea unor unități, constituiau organizații teroriste și alte infracțiuni.