Cronologie arădeană- 15 iulie

1945 – Întorcându-se din Cehoslovacia, militarii Diviziei 3 infanterie, la trecerea prin Ineu, au simţit călduroasa şi entuziasta primire de către populaţie. La intrarea în oraş, sub un arc de triumf împodobit cu flori, comandantul unităţilor, generalul I. Tănăsescu, a fost întâmpinat de autorităţile locale (pretorul plăşii, preotul, primarul), care au adresat cuvinte de bun sosit. După cuvântul de răspuns, a urmat defilarea pe covorul de flori aşternut  de localnici care au aplaudat ţinuta ostăşească a luptătorilor întorşi victorioşi în patrie.

1945 – A fost dată publicităţii noua Lege Electorală, prin care a fost extins dreptul la vot asupra tuturor cetăţenilor care au împlinit vârsta de 21 ani, inclusiv militarii, funcţionarii de Stat şi femeile. Prin acelaşi act normativ a fost desfiinţat Senatul, Parlamentul devenind unicameral.

1945 –  A vut loc primul meci de fotbal al echipei ITA (UTA) jucat pe terenul propriu. Cu toate că arena sportivă era încă în pregătire, conducătorii (organizatorii) au fost nevoiţi să stabilească acolo jocul, deoarece în Arad nu existau terenuri suficiente. Competiţiile s-au desfăşurat după următorul program: ora 14,30 juniori Hacoah – ITA; ora 16,00, Hacoah comb. – ITA comb. (arbitru Hohn); ora 18,00, SGA –ITA (arbitru Oravetz). Echipa ITA, care se afla pe locul 3 în Campionatul arădean, Seria B, a câştigat cu scorul de 6-1, prezentând următoarea formaţie: Gerold – Meszaroş, Tudose – Surdi, Szalai Pop Alex – Toth III, Palfi, Mercea, Smilovici, Brosovschi. În pauză, fanfara fabricii ITA a distrat publicul.

ITA Arad

1948 – Din dispoziţia prefectului Petre Belle, a fost publicată Ordonanţa prin care autoriza pe toţi locuitorii judeţului să ucidă orice câine vagabond, care nu avea pe grumaz un jugeu reglementar.