Cronologie arădeană – 15 septembrie

1931 – S-a născut la Săcuieni – Bihor, pictorul Sever Frenţiu, membru al UAP, autorul vitraliilor Anotimpurile şi Lunile anului din holul Primăriei. Personalitate artistică remarcabilă, după debutul său în pictură, cu o expoziţie personală la Arad (1956), a lucrat ca gravor, apoi din 1960 pictor scenograf la Teatrul de Stat. A continuat să expună la saloanele de pictură, artă decorativă şi scenografie din România, Cehoslovacia, Italia, Bulgaria, Suedia, Polonia, fiind apreciat în literatura de specialitate ca un suprarealist de concepţie, nu de recuzită. Şi-a desfăşurat activitatea timp de două decenii în Arad, unde a condus ca preşedinte, activitatea filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici. Plecând la Bucureşti, a dus cu el un imens talent, recunoscut unanim, intrând după 1990 şi în viaţa publică. A fost un om sensibil, vesel, generos, care scria cu har şi povestiri pentru copii. A mai semnat vitralii, la Palatul Cotroceni, Sala Basarabilor, Casa de oaspeţi Olăneşti.

Pictorul Sever Frențiu

1932 – Şcoala Normală de Stat Dimitrie Ţichindeal, sub conducerea directorului Terentiu Olariu, s-a mutat din Gai, în clădirea de pe strada Corneliu Dragalina nr. 5-7. Şcoala a funcţionat începând din 1926 cu peste 400 de elevi în Pavilioanele Aviaţiei din Gai (Calea Aurel Vlaicu), în condiţii materiale didactice şi culturale precare.

Una din cădirile din Gai a Școlii Normale de Stat (1926 – 1932)

Sediul din str. Dragalina al Școlii Normale de Stat Dimitrie Țichindeal

2000 – Au îneput la Sydney (Australia), Jocurile sportive ale celei de a XXVII-a ediţii ale Olimpiadei de vară, cu participarea sportivilor arădeni: Traian Cihărean (haltere), Adrian Mateaş (haltere), Adrian Jigău (haltere), Iulian Raicea (tir), Sorin Babii (tir), Veronica Cogeanu Cochela (canotaj), Ionela Ţârlea (atletism), Gheorghe Guşet (atletism).