1771 – Consiliul Locoteneţial din Viena a trimis Comitatului Arad, Regulamentul Naţiunii Ilirice, din care făceau parte ortodocşii sârbi şi români, ca o directivă pe care organele administrative locale trebuiau să o execute.
1918 – A fost înregistrată reclamaţia lui Ananie Mona lucrător român la gara din Totvărădia (Vărădia de Mureş), cu privire la actul de agresiune şi umilire comis împotriva sa la locul de muncă de către doi ofiţeri maghiari sosiţi cu un tren blindat. Rezulta că agresorii i-au smuls feroviarului panglica cu tricolorul românesc de pe piept şi chipiu, l-au ameninţat cu moartea insultând naţiunea română
1931 – Secţia de Jandarmi din Ineu a făcut cunoscut superiorilor din Arad, că primarul comunei Berechiu, deplasându-se în colonia Moţiori, pentru încasarea impozitelor comunale, a fost atacat şi bătut de locuitori. În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că actul de agresiune a fost provocat de organele fiscului, care au procedat fără tact, spunând locuitorilor că dacă nu vor plăti taxele comunale, nu le vor lăsa nici pisicile la casă. Șapte ţărani din acea localitate au fost înaintaţi Parchetului Tribunalului din Arad pentru cercetare.
1976 – A fost constituită în Arad, sub preşedenţia prof. Ecaterina Popa, Comisia Judeţeană pentru îndrumarea activităţii Organizaţiei Şoimii Patriei, din care făceau parte adulţi şi pionieri, precum şi reprezentanţii unor organizaţii şi structuri administrative de la nivel judeţean. Corespunzător regulamentelor, organizaţia se adresa preşcolarilor în vârstă de 4-7 ani, având menirea de a contribui la educaţia moral-civică a copiilor în spiritul umanismului, al dragostei şi respectului faţă de patrie, popor şi Partidul Comunist Român (PCR). Membri săi purtau uniforme diferenţiate pentru fetiţe şi băieţi împodobite cu ecusoane, iar intrarea în organizaţie se desfăşura într-un cadru festiv în prezenţa părinţilor şi a oficialităţilor. Sarcina de îndrumare a activităţilor a revenit Organizaţiei Pionierilor, această organizaţie fiind unică în ţările blocului socialist. În 1977, revista pentru copii Arici-Pogonici a fost transformată în Şoimii Patriei.
1989 – În centrul Timişoarei au avut loc manifestaţii protestatare de masă, împotriva regimului condus de Nicolae Ceauşescu, urmate de violenţe cu forţele de ordine şi arestări. Drept urmare şi în judeţul Arad, cadrele militare au fost alertate şi mobilizate în cazărmi La Inspectoratul Judeţean al Ministerului de Interne, s-a primit indicativul „Situaţia 2”, adică intrarea efectivelor în stare de alertă.