Cronologie arădeană – 16 noiembrie

16 noiembrie

1847 – A sosit în Arad de la Timişoara, Johann Strauss-fiul împreună cu orchestra sa formată din 29 persoane susţinând primul concert la Hotelul Crucea Albă. Consemnând evenimentul muzical, ziarul local Aradi Hirdeto relata succesul binemeritat al remarcabilei formaţii.

1948 –  Sub președinția ing. Ioan Poruțiu, a fost înființată Asociaţia Turismul Popular, care a folosit ca principală bază de agrement, Cabana Căsoaia.

Membri Asociației Turismul Popular la Căsoaia (1950)

Propagandă sportivă (Căsoaia, 1950)

Excursie în Munții Zărandului (1950)

1949 – Printr-o Instrucţiune, semnată de Ministrul de Interne Theohari Georgescu, se atenţionau organele politice şi administrative locale, că „unul din mijloacele prin care reacţiunea caută să lovească în cuceririle clasei muncitoare este provocarea de incendii în păduri, la depozitele de cereale, la câmp, în intreprinderi sau gospodării”. În document se mai explica faptul că „reacţionarii, exploatând dorinţa de păşuni a ţăranilor, caută să-I determine a-şi paşte vitele în păduri unde păzitorii de obicei copii, sunt influenţaţi să aprindă focuri pe care le lasă nestinse complet, creînd astfel incendii”

1959 –Comitetul Provizoriu al Regiunii Arad, a ordonat organelor administrative din subordine, ca toate oasele din restaurante, cantine, spitale, unităţi militare şi din gospodăriile individuale, să fie adunate şi predate statului în vederea procesării. În acest sens, se recomanda, organizarea unor acţiuni politice de lămurire a gospodinelor, pentru ca acestea să păstreze oasele separat şi să le depoziteze pentru a putea fi preluate de intreprinderile specializate.

1968 – Sub conducerea lui Kutyik Ludovic (preşedinte), Pietsch Nicolae (secretar) şi Ştefanov Titus, s-a înfiinţat Asociaţia Liliacul, prima grupare speologică din judeţul Arad cu rol important în cartarea şi cercetarea peşterilor, mai ales în zona Moneasa şi Căprioara (Săvârşin).

Titus Ștefanov (Căsoaia, 2017)