Cronologie arădeană – 16 octombrie

1890 – A avut loc festivitatea de  închidere a Expoziţiei Universale a Ţării de Jos şi Sudul Ungariei organizate la Arad. Preşedintele comitetului de organizare, Kristiory Janos a fost decorat cu înalta distincţie: Crucea de Cavaler al Ordinului Franz Josif. Pentru produsele prezentate, din Arad au mai fost premiaţi: creatorul de pantofi Mihalik Joszef, proprietarul turnătoriei de clopote Honig Frigyes, pictorul de porţelanuri Hajek Antal, fabricantul de unelte agricole Hendl Odon şi alţii. În onoarea organizatorilor şi premiaţilor, seara a avut loc un banchet urmat de bal.

Expoziția Universală a Țării de Jos și Sudul Ungariei (Arad, 1890)

1917 – După pauza de masă, muncitorii celor două uzine mari din Arad, fabrica de automobile Marta şi de vagoane Waitzer, la care s-au alăturat cei de la Atelierele căilor ferate Arad-Cenad, n-au mai început lucrul. S-au încolonat în rânduri de câte patru persoane şi au mers în faţa Primăriei, unde s-au adunat peste 800 oameni, din care multe erau femei. Delegaţia formată, a expus primarului cererea muncitorilor de a li se îmbunătăţii traiul, solicitând şi restabilirea raţiei de făină.

1948 – A fost publicat Decretul Ministerul Justiţiei privind sărbătorile legale pentru salariaţii publici şi particulari din România: Anul Nou (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie), Unirea Principatelor (24 ianuarie), Paştele (3 zile), Ziua Muncii (1 mai) Ziua Independenţei, Victoriei şi a Eroilor (9 mai), (Crăciunul 25 şi 26 decembrie), Proclamarea Republicii Populare Române (30 decembrie), Ajunul Anului Nou (31 decembrie).

2006 – A murit la 84 de ani, Zoltan Farmati – Bimbo (n. 1924, Şimleul Silvaniei), maestru al sportului,  fotbalist la UTA până în 1961. Sub numele de Bimbo s-a impus ca un jucător viguros, fiind considerat ca unul din cei mai buni fundaşi laterali din România. A fost selecţionat de 21 ori în echipa naţională şi a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki din 1952. O stradă din Arad, îi poartă numele.

Zoltan Farmati