Cronologie arădeană – 16 septembrie

1927 – S-a născut la Grăniceri (judeţul Arad), Gheorghe Şora (1927 – 2011), scriitor şi istoric, considerat azi ca principal biograf şi comentator al operei politico-filozofică a lui Vasile Goldiş. A fost distins cu Titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Arad.

1931 – Din iniţiativa gazetarilor, la restaurantul Kanya, a luat fiinţă Ateneul Popular Arădan, organizaţie culturală, din conducerea căreia au făcut parte: Gheorghe Ciuhandu, Alexandru Constantinescu, Isaia Tolan, Alexandru Negură, Marcel Olinescu, Eduard Găvănescu, Pompiliu Barbu.

1945 – S-a născut la Lugoj, Gheorghe Schwartz, profesor universitar, prozator, publicist, membru al Consiliului de conducere al Uniunii Scriitorilor, preşedintele Fundaţiei Culturale Româno-Germane Marco Polo, unul din cei mai productivi scriitori români contemporani. Gheorghe Schwartz s-a stabilit la Arad, ca profesor (specialist în defectologie), apoi director la Şcoala Specială (strada Căpitan Ignat). În perioada 1990-1992, a fost redactor şef-adjunct al revistei arădene Arca, Consilier-şef la Inspectoratul judeţean pentru cultură, Consilier la Ambasada Română din Germania (Bonn 1992-1993). Cunoscându-l, te izbeşte la acest om încărcat de premii şi distincţii, modestia dublată de un umor şarmant care stăruie pe autoironie şi scurte întâmplări hazlii.

Să nu uităm că acest titan al literaturii  româneşti contemporane, este cel care a făcut prima importantă apropiere a noastră de Europa Centrală, printr-o vocaţie cu deschidere spre universal. Îi urăm sănătate şi La mulţi ani!

Scriitorul Gheorghe Scwartz

Gheorghe Schvartz la inaugurarea Galeriilor Turnul de Apă (2005)

1962 – A avut loc Înscăunarea PS Teoctist Arăpaşu  ca episcop al Aradului (1962-1973). În cele cinci decenii de activitate ca ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, până la cea de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arăpaşu s-a ocupat nu numai de probleme administrative şi economice, ci şi de restaurarea unor monumente de cultură bisericească.  Din iniţiativa sa în 1964, au început lucrările de amenajare a Colecţiei de artă veche bisericească de la mănăstirea Sfântul Simion Stâlpnicul din Gai, inaugurată la 23 octombrie 1967. De asemenea în 1972, s-a implicat în organizarea la Arad a unei expoziţii de manuscrise şi cărţi rare. A fost Doctor Honoris Cauza a mai multor universităţi şi membru de onoare al Academiei Române (1999).

Prea Fericitul Părinte Teoctist
Expoziția de artă religioasă a Mănăstirii din Gai