Cronologie arădeană – 18 august

1761 – S-a născut în Arad, Sava Tekelija (m. Arad, 21 aeptembrie 1842), unul din cei mai iluminaţi intelectuali ai vremii, mare mecena a poporului sârb. Numele lui Sava Tekelia, descendent al unei ilustre familii de aristocraţi, cunoscut filantrop, preşedinte pe viaţă a societăţii Matica Srbska, a devenit simbolul marelui şi înţeleptului binefăcător al poporului sârb.  Crezul său patriotic se baza pe principiul consfinţirii prin lege a drepturilor civile pentru sârbi, alături de iluminarea culturală a poporului, formarea unei elite intelectuale sârbe laice, care să devină forţa dezvoltării spirituale a întregii naţiuni. În acest scop, din propriile mijloace financiare a înfiinţat la Budapesta, fundaţia Tekelijanum, care împreună cu Matica Srbska a devenit în scurt timp pepiniera  elitei intelectualilor sârbi. Viaţa lui Sava Tekelia, s-a stins la Arad, în linişte şi singurătate la 21 septembrie 1842, în casa părintească situată în Arad, pe strada ce-i poartă azi numele, la nr. 2.

1832 – S-a născut în Freidberg (Austria) Iohann Weitzer (1832 – 1902), fondatorul Fabricii arădene de Vagoane şi Motoare din Arad. A intrat în afaceri în 1854, când la vârsta de 22 ani şi-a deschis în localitatea natală un atelier de potcovit caii, reparat căruţe, birje şi alte acareturi. În 1857 s-a extins la Graz, executând pe comandă, caleşti speciale şi armament pentru armata austriacă. În 1891, a fost adus de primarul Salacz Gyula la Arad, unde intreprinderea, a funcţionat până în 1921, când prin fuzionare cu Marta, a format grupul de uzine Astra Avioane, Astra Proto cu motor Hispano-Suiza  de 300 CP.

Johann Weitzer

1846 – S-a născut la Şoimoş (Lipova), dr. Ioan Hozanu (1846 – 1909), medic practician, specialist cu recunoaştere internaţională în balneo-fizioterapie modernă. Pentru merite deosebite în domeniul medical, a fost decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler (1888)