Cronologie arădeană – 19 august

1942 – A fost interceptată şi reţinută la Prefectură, scrisoarea lui Ştefan Ponta din Pecica, către soldatul Traian Chevereşan din Regimentul 1 Grăniceri – Bucureşti în care  prezenta nemulţumirile ţăranilor privind plata mică la treierişul grâului. Ponta scria că „aceştia au întrerupt lucrul fiind tulburare mare între oameni, mai ales că de cucuruz nu-i nădejde. N-are să fie că de la prima sapă nu l-a plouat. Numai să se termine odată războiul“, sunt cuvintele de încheiere a scrisorii.

1946 – După ce s-au ospătat, sub amenințarea armelor, o bandă de răufăcători au jefuit cabana din Căsoaia, ridicând toți banii, lenjeria din dulapuri, alimentele și alte bunuri. Au fost prinși și arestați în Arad, după mai puțin de o lună.

1974 – La Șofronea s-a dezvelit monumentul elevului – erou Virgil Iovănaş, creaţie a sculptorului arădean Mihai Păcurar. În ziua de 13 septembrie 1944, tânărul Virgil Iovănaş (1929-1944), fiu de CFR-ist din Curtici, întorcându-se de la Arad, unde a fost să se înscrie în clasa a V-a la Liceul industrial Aurel Vlaicu, la Şofronea, s-a alăturat voluntar soldaţilor români din Divizia 1 Cavalerie şi Instrucţie, angajaţi în luptă cu două divizii horthyste, aflate în ofensivă. Grupa de şapte artilerişti de la marginea satului în care s-a integrat, comandată de căpitanul Romulus Pete a rezistat eroic atacurilor succesive timp de şase ore, timp în care au scos din luptă 7 tancuri, un autocamion şi 45 soldaţi inamici. În confruntare o parte din ei au fost grav răniţi, alţii ucişi, printre care şi tânărul elev de 15 ani, Virgil Iovănaş

Festivitatea dezvelirii bustului lui Virgil Iovănaș