Cronologie arădeană- 19 mai

1856 – S-a născut la Otlaka (Grăniceri-Arad), Max Mikşa Herz (m. Zurich, 1919), arhitect, fost preşedinte al Comitetului de prezervare a Artei Islamice de la Cairo (1880-1914). În această calitate, a desfăşurat o activitate susţinută în domeniul conservării monumentelor arabe-islamice şi coptă în Egipt.

1921 – Un grup de 300 ţărani din Pecica română, adunaţi la primărie, au făcut gălăgie creînd dezordine şi acuzând agronomul regional că şi-a păstrat pentru el pământul destinat ţăranilor. Deoarece, jandarmii nu au reuşit să-i liniştească, a fost chemat căpitanul de grăniceri care i-a arestat pe instigatori, trimiţându-i la Curtea Marţială.

1945 – În adunări sindicale, muncitorii din Arad, cereau pedeapsa capitală pentru arestaţii vinovaţi de crime de război, judecaţi în procesul lotului Macici. Era vorba de 38 inculpaţi sub acuzaţia că au ars de vii, au spânzurat şi mitraliat la Odessa, peste 25.000 oameni. Între cei judecaţi, se afla generalul Nicolae Macici, comandantul secund al Diviziei 10 Roşiori, devenit comandant militar interimar al Odessei. În faţa Tribunalului Poporului din Bucureşti, unde se desfăşura procesul, Apărarea Patriotică, organiza manifestaţii zilnice, în timp ce Aurel Baranga, viitorul dramaturg, releva în ziarul Scânteia: “Din mii de guri, un singur strigăt. Din mii de piepturi, o singură dorinţă: moarte criminalilor de război. Moarte lor!”

1981 – La Combinatul Chimic din Arad, a intrat în producţie Fabrica de Oxigen cu o capacitate de 5760 metri cubi oxigen industrial şi 33 metri cubi azot în 24 de ore