Cronologie arădeană – 19 martie

1919 – Lt. col. Ferdinand Vyx, şeful Misiunii Aliate de la Budapesta, a înmânat guvernului ungar, Hotărârea Consiliului Militar Interaliat de la Paris, numită şi Nota Vyx, prin care s-a hotărat retragerea trupelor ungare din Transilvania, pe linia de demarcaţie Satu Mare – Oradea – Arad, până la încheierea păcii, care urma să stabilească graniţele politice.

1951 – S-a născut la Vidra-Vârfurile (judeţul Arad), Carolina Ilica, poetă, eseistă, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România. Absolventă a Liceului Pedagogic din Arad şi a Facultăţii de Filozofie din Bucureşti, Carolina Ilica, a fost profesoară (trei ani la Liceul Pedagogic Arad), ziarist, diplomat la Ambasada Română din Republica Macedonia, co-fondator şi vice-preşedinte a Fundaţiei Academia Internaţională Orient-Occident. Autoare a peste 30 volume originale şi aproape 100 volume de traduceri, a primit numeroase premii, lucrările sale fiind traduse în limbile: albaneză, franceză, italiană, macedoneană, spaniolă şi turcă.

1965 – A murit Gheorghe Gheorghiu Dej (n. 8 noiembrie 1901, Bârlad), liderul comunist care a influențat decisiv istoria recentă a României. La 29 de ani, s-a înscris în Partidul Comunist, aflat în ilegalitate, dar la scurt timp a fost arestat și condamnat la 12 ani muncă silnică și deținut în închisorile din Doftana, Jilava și Târgu-Jiu. Acolo, după gratii, Gheorghiu Dej și-a făcut educația ideologică și a dobândit experiență politică, impunându-se ca un lider al comuniștilor din închisori. După 23 august 1944 a fost omniprezent în viața politică românească, în calitate de prim-secretar al Partidului Comunist Român (PCR) și al Partidului Muncitoresc Român (PMR). A ocupat funcțiile de Ministru al Industriei și Comerțului, Prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și Președinte al Consiliului de Stat.

Gheorghe Gheorghiu-Dej

Prima publicare: 2020-03-19 @ 06:06