Cronologie arădeană – 20 august

1213 – Regele Andrei al II-lea a acordat Aradului şi localităţilor: Bulci, Chelmac, Bistra (Glogovăţ -Vladimirescu), Cenad, dreptul de a exploata anual, în folosul lor două mii bucăţi de sare.

Gravură medievală cu râul Mureș pe care se transportau mari cantități de sare

1926 – Deşi primăria l-a autorizat pe farmacistul-chimist, fost asistent universitar Manenisi Heiman să deschidă prima farmacie din Gai, acesta, printr-o scrisoare, motiva eşecul demersurilor sale, prin aceea că în cartier nu există nici o casă care să întrunească condiţiile necesare unei farmacii, toate fiind scunde şi întunecoase, fără canalizare, lipsite de pivniţe potrivite pentru păstrarea medicamentelor, apa de băut fiind scoasă din fântâni primitive. În plus, explica Manenisi Heiman, medic nu există, Gaiul fiind locuit, aproape în exclusivitate de lucrători ai fabricilor, aceştia având asigurată asistenţa medicală şi farmaceutică prin casele cercuale.

1946 –La batoza de treierat grâu din curtea familiei Păcurar, de pe strada Bogdan Voievod din Gai, a izbucnit un incendiu, care s-a extins cu repeziciune. S-au aprins casele şi clăile de furaje din jur, provocând daune însemnate. Deoarece pompierii arădeni nu au putut acţiona, una din maşini fiind izbită de o locomotivă la trecerea peste calea ferată din Sânicolaul Mic, unde se aflau la o intervenţie similară, s-a apelat la soldaţii sovietici, care au acţionat eficient, cu materiale găsite la faţa locului (unelte agricole, găleţi, fascii de nuiele, pături, etc).