Cronologie arădeană – 20 iunie

1864 – S-a născut la Şiria, Ioan Russu Şirianu, ziarist talentat şi un combatant hotărât pentru drepturile românilor ardeleni. A avut un rol important la reluarea activismului politic, în această parte a ţării. Talentul oratoric şi orientarea sa politică democratică, ataşa mulţimile la cauza naţională. A semnat articole politice dar şi nuvele, povestiri, pagini memorialistice, recenzii şi cronici dramatice. O parte din scrierile sale literare şi le-a strâns în volumul Moara din vale (1894), pe când altele au fost publicate postum. Din toate răzbate marea însufleţire pentru neamul său.

Ioan Russu Șirianu

1937 – În timpul unei furtuni, dezlănţuite deasupra Munţilor Zărand, un fulger a lovit casa unde se adoposteau câţiva turişti arădeni, făcând două victime: Schmidt Joszef şi Marton Ștefan. În memoria lor în 1938 a fost ridicat la marginea Şiriei, spre Covăsânţ, Monumentul Turiştilor (Trăzniților).

Monumentul Turiștilor din Șiria (1938)

1950 – La Biblioteca Municipală Arad, a început epurarea cărţilor Editurilor Europolis, Vatra, Gorjeni, Univers, Casa Şcoalelor, Fundaţiile Regale şi altele.