![](https://bibliotecaarad.ro/wp-content/uploads/2019/05/Image_4-300x210.jpg)
1845 – S-a născut la Buteni, preotul Constantin Gurban (m. 1906, Ineu), orator de mare fineţe, protopop de Ineu şi Buteni, profesor la Institutul Teologic arădean, deputat dietal şi membru congregaţional. A fost unul dintre primii redactori ai revistei Speranţa (1869), alături de Ioan Bocşanu, Iustinian Cerneţea şi Gheorghe Morariu. Contribuind la ridicarea bisericii şi a şcolii din Buteni, Constantin Gurban, a rămas în amintire cu unul din clericii cei mai însufleţiţi în împlinirea aspiraţiilor românilor.
1979 – A fost organizată la Chişineu Criş, prima ediţie a Cupei Crisius, competiţie sportivă destinată elevilor ciclului gimnazial. Competiţia iniţiată de profesorul. Eugen Gagea, a cuprins atunci disciplinele sportive: fotbal, handbal, tenis de masă, atletism, cursa cu obstacole şi tir. După 26 ani Cupa Crisius a fost râvnită în perioada 8 –10 mai (2015) de numeroase echipe ale adolescenţilor din România, Ungaria, Serbia, Franţa, Germania, Norvegia, SUA. Este cea mai longevivă competiţie sportivă din părţile Aradului, desfăşurată neîntrerupt timp de peste un sfert de secol
.
2011 – A fost inaugurat la Macea, primul Muzeu Cinegetic din vestul României. Expoziţia, bogată în exponate, completează colecţiile botanice şi etnografice şi de grafică satirică, ale vechiului castel măcean din proprietatea Universităţii de Vest Vasile Goldiş.