Cronologie arădeană – 20 martie

1830 – S-a născut la Lipova, Atanasie Marian Marienescu (d. Sibiu, 1915), reputat folclorist, etnograf, istoric şi lingvist. Cuprinzătoarea sa operă materializată mai ales prin volumele intitulate Poezia poporală. Balade culese şi corese de At. Marianu Marienescu şi alte lucrări, a fost întocmită pe baza unei prodigioase documentări, efectuată în zeci de sate şi cătune, din această parte a ţării. Ele i-au adus pe lângă calitatea de membru al Academiei Române, onoarea de a prezenta în cadrul unei şedinţe solemne un discurs de recepţie, despre viaţa şi opera principalului reprezentant al Şcolii Ardelene, Petru Maior (1761-1821). Răspunsul din partea forului academic a fost dat de istoricul Vasile Alex. Urechia (1834-1901), membru fondator al Societăţii Academice Române.

Atanasie Marian Marienescu

1883 – S-a născut Policarp Moruşca, fost stareţ al mănăstirii Hodoş-Bodrog (1925-1935), episcop la Cetatea Albă-Ismail, în Maramureş şi Alba Iulia. A scris mai multe lucrări de istorie bisericească şi dogmatică. În 1925, cu binecuvântarea episcopului Grigore Comşa, stareţul Policarp Moruşca a deschis în incinta mănăstirii o şcoală monahală, care însă nu a durat prea mult, din lipsa de înclinaţii a candidaţilor. Iniţiativa a continuat doar cu personalul mănăstirii. La 1 aprilie 1935, egumenul Policarp Moruşca a părăsit mănăstirea fiind ales episcop al românilor din America. Cei 10 ani de stăreţie ai săi, au constituit un pas înainte în ce priveşte împlinirea idealului religios şi ancorarea mănădtirii în problematica vremii.

Mănăstirea Hodoș Bodrog

1945 – A apărut primul număr din cotidianul Sportul Popular, subîntitulat, ziar pentru răspândirea sportului în marile mase populare.

1945 – A fost înlocuit din funcţia de prefect al Aradului avocatul dr. Petre Şimăndan şi instalat tipograful Gheorghe Voştinar, preşedintele Organizaţiei Judeţene al PSD, membru în Comitetul Judeţean al Frontului Naţional Democrat (FND).

1949 – A avut loc la București, Congresul de Constituire a Uniunii Tineretului Muncitor (UTM), organizație unică a tineretului din România. Din Arad, u participat 17 delegați aleși la Conferința Județeană din 17 martie 1949.

1992 – A murit Valeriu Novacu (1909 – 1992), originar din Pecica, absolvent al Liceului Moise Nicoară din Arad, licențiat la Universitatea din Cluj în științele matematice (1931), specializat în fizica teoretică la Paris, membru al Academiei Române.

Valeriu Novancu (grafică, autor Elena Cercel)

2008 – A fost inaugurat iluminatul arhitectural al Catedralei Romano-Catolice din Arad.

Biserica Romano-Catolică din Arad (Centru)