Cronologie arădeană – 21 ianuarie

1891 – În sala festivă a hotelului Crucea Albă (Ardealul), sub bagheta dirijorului Jakab Hoszly  a avut loc primul concert al orchestrei Asociaţiei Philharmonia, formație muzicală care a creat bazele muzicii simfonice în Arad.

1906 – La Drauț (comunaTârnova) a avut loc întâlnirea electorală a candidatului de deputat parlamentar, dr. Ștefan Cicio-Pop, cu populația satului. Comentând evenimentul, în ziarul „Tribuna se putea citi: Duminică încă de dimineața, în cântări și veselie, un șir lung de trăsuri au plecat spre întâmpinarea deputatului la gara din Târnova. Ajunși la biserica ticsită de lume, iubitul nostru deputat a participat la Sfânta Liturghie. La sfârșit, iubitul nostru părinte, prin cuvinte binemeritate, i-a binecuvântat pe cei prezenți, iar corul a intonat Mulți ani trăiască. La 11 oare, după ce preotul nostru Meletie Pop, prin vorbire binesimțită a urat bun venit, iubitul nostru deputat a urcat la tribună vorbindu-i poporului cu pătrundere, că acesta între lacrimi de bucurie a aclamat frenetic pe alesul lor, dorindu-i ani să poată lucra pentru deșteptarea neamului său“.

Biserica din Drăuț
Dealul Bisericii din Drauț

1918 – Încă de la primele ore ale dimineții, întregul oraș era plin cu fluturași cu texte mobilizatoare care chemau muncitorimea la o adunare în Piața Libertății (azi Piața Avram Iancu), pentru susținerea sufragiului universal și încheierea războiului. După cum relata ziarul Aradi Hirlap, în jurul orei 11, mii de oameni erau înghesuiți acolo, lipsind de la lucru. După câteva ore de agitație, în oraș s-a răspândit calmul, iar activitatea fabricilor reluată.

1923 – S-a născut la Bretea Mureșanei (Hunedoara), dr. Ioan Drăgan (1923 – 2001), fost profesor  la Liceul Pedagogic și la Liceul Ioan Slavici din Arad (azi Colegiul Național Moise Nicoară), unde a predat pedagogia și psihologia. Trecut în învățământul superior la Timișoara și Arad, și-a adus o contribuție remarcabilă, la dezvoltarea și modernizarea învățământului pedagogic. Este autorul a 21 cărți și peste 300 studii și articole tipărite în revistele de specialitate și publicații de cultură, dintre care, mai cunoscute sunt: Probleme psihologice ale culturii de masă (1972), Interesul cognitiv și orientarea profesională (1975), Cercetarea psihopedagogică (1982), Psihologia pentru toți (1991).

1941 – Urmând exemplul Bucureștiului, a altor localități din țară și în Arad, a început Rebeliunea legionară, creindu-se o atmosferă de panică. Peste orașul înghețat răsunau clopotele bisericilor și vuietele sirenelor de la apărarea antiaeriană, timp în care au fost ocupate câteva puncte cheie din municipiu. Când armata a trecut la atac, legionarii, baricadați în clădirile cucerite s-au apărat cu disperare. Explozia socială a fost anihilată complet în două zile, până în 23 ianuarie.