Cronologie arădeană – 22 iulie

1845 – S-a născut la Dieci (judeţul Arad), preotul George Lupşa (m. 1920, Dieci), personalitate a vieţii bisericeşti, şcolare şi culturale de pe valea Crişului Alb. După mai bine de patru decenii de activitate clericală, George Lupşa a rămas în conştiinţa contemporanilor şi al urmaşilor, ca un inegalabil îndrumător al poporului.

1892 – Publicaţia locală Arad es Videke, relata că vestea despre protestele de pe proprietatea lui Ioan Purgly din Şofronea, s-a răspândit în împrejurimile Aradului. Ţăranii români scria revista sunt pregătiţi să pornească din satele lor la cea mai mică alarmă, pentru a veni în apărarea conaţionalilor din Arad. În oraş s-a răspândit vestea că locuitorii din Pârneava sunt deja hotărâţi să plece înarmaţi cu seceri şi cu puşti în centrul oraşului, la cel mai mic semn al şefilor lor.

1945 – A fost publicat în Buletinul Municipiului Arad, Regulamentul de organizare şi funcţionare al Serviciului pentru curăţitul coşurilor. Pentru executarea acestor lucrări, teritoriul oraşului a fost împărţit în zece circumscripţii și încadrat cu un personal alcătuit din 24 persoane: şef și subșef hornari, doi controlori, 10 conducători de circumscripţii şi 28 calfe hornari. Personalul  a fost înzestrat cu haine de lucru, de vară şi de iarnă şi câte o pereche de încălţăminte – papuci (şlarfe). Prin regulament, hornarii, erau obligaţi ca în timpul executării lucrărilor să fie cuviincioşi şi  prevenitori faţă de public, fiindu-le interzis fumatul. Au fost publicate şi taxele aferente, alături de obligaţiile proprietarilor de imobile privind hornăritul.

Primăria Arad