Cronologie arădeană – 23 aprilie

1875 – S-a născut în Roşia-Bihor, dr. Gheorghe Ciuhandu (m. Vaţa de Jos, 1947), preot-istoric, profesor, autor a peste 60 de cărţi şi mai multe sute de studii, note, articole, recenzii, de mare diversitate şi bogăţie în informaţii. Pregătirea sa intelectuală deosebită, preocupările culturale şi scrierile l-au promovat între marile personalităţi culturale ale secolului al XX-lea. Domeniul său de activitate ştiinţifică, a fost cu precădere istoria, aducându-şi o contribuţie esenţială, printr-o gândire pozitivistă. Şi-a cheltuit energia unei vieţi întregi printre documente vechi ale Aradului, pe care le-a descifrat cu râvnă, pătrunzând iscoditor în ascunzişurile umbrite de vreme.

1892 – S-a născut în Arad-Gai, liderul sindical Gheorghe Pâncotan. Făcându-se cunoscut pentru atitudinea sa revendicativă, în 1919, a fost ales în fruntea organizaţiei sindicale de la Fabrica de Vagoane şi Motoare Johann Weitzer, care împreună cu Sindicatul muncitorilor feroviari, cuprindea 4.400 membri, fiind cea mai puternică din Arad. În această calitate, a făcut parte din delegaţiile arădene la Conferinţele succesive ale Partidului Social – Democrat de la Sibiu (1919) şi la Congresul sindicatelor din Ardeal şi Banat ţinut la Cluj (1920).

Familia lui Gheorghe Pâncotan

La vârsta de 29 ani Gheorghe Pâncotan, a fost delegat să participe la Congresul de constituire al Partidului Comunist din 8-9 mai 1921. Arestat în Bucureşti la 12 mai 1921, alături de majoritatea delegaţilor, a fost deţinut la închisoarea din Jilava şi deferit justiţiei ca inculpat. Procesul, marcat de numeroase proteste ale muncitorilor, la care a compărut ca martor, în apărarea inculpaţilor şi Vasile Goldiş, s-a încheiat printr-un decret guvernamental de amnistiere, emis în iunie 1922.În anii care au urmat, Gheorghe Pâncotan, s-a retras discret din scena sindicală şi politică, găienii trăind amintirea unui om dârz, fără teamă, urmărit de autorităţi, pentru ideile sale socialiste. Nu a ocupat nici o funcţie în regimul comunist postbelic.

1955 – S-a născut în comuna Dieci (judeţul Arad), preotul dr. Pavel Vesa (m. Arad, 2013), cercetător ştiinţific, istoric, autor a numeroase cărţi, studii, articole, recenzii de specialitate. Preocupat de cercetarea istoriei ecleziaste arădene, în scrierile sale, a dat noi dimensiuni acestei discipline ştiinţifice, deschizând noi proiecte conceptuale şi metodologice. A muncit cu pasiune atacând cu fineţe şi din perspective interdisciplinare probleme sensibile şi controversate din Episcopia Aradului. A fost distins cu Premiul de Excelenţă al Județului Arad (2007), Cetăţean de Onoare al comunei Dieci (2009), Premiul de Excelenţă al Primăriei Arad (2013), Diplomă de Excelenţă din partea profesorilor de istorie româmi (2013) şi altele.

storicul, preot Pavel Vesa

I

Pavel Vesa slujind în Biserica din Săvârșin (2009)

1925 – S-a născut la Pecica, epigramistul George Iosa.