1847 – S-a născut la Şepreuş, Czaran Kristof Gyula (1847-1906), pionierul turismului montan arădean în Munţii Apuseni. În explorările sale, a descoperit peste 20 de cascade şi peşteri din Munţii Bihorului, de numele lui fiind legată şi prima descriere a peşterii Meziad. În 1906 a fost înmormântat la Moneasa, pe piatra de mormânt fiind inscripţionate în limba maghiară cuvintele: „Doar acela moare, care este uitat“.
1924 – S-a născut la Bucureşti, dramaturgul Paul Everac, autor a peste 120 piese de teatru. Prin apropierile de ordin familial, anii de formare şcolară şi implicarea în cultura locală, este considerat a fi un arădean autentic.Este Doctor Honoris Cauza al Universităţii de Vest Vasile Goldiş.
1938 – S-a născut la Chidea (Cluj), sculptorul Traian Moldovan, autor al sculpturilor monumentale: Anotimpuri (Căsoaia, 1980) şi Mirabila sămânţă (Macea, 1988).
1943 – S-a născut la Iaşi, sculptorul Adrian Popovici, autorul sculpturii monumentele: Sub semnul iminenţei (Căsoaia, 1980), membru al Uniunii Artiștilor Plastici.
1944 – La ora 16,30, a avut loc la Bucureşti o Lovitură de Palat, care a dus la înlăturarea regimului politico-militar instaurat şi condus de mareşalul Ion Antonescu. Gestul temerar a fost făcut de tânărul rege Mihai, dar artizanii au fost câteva persoane din anturajul său. Conjuraţii, al căror cerc s-a lărgit prin implicarea imediat ulterioară a liderilor Partidului Naţional-Ţărănesc, Partidului Naţional Liberal, Pardidului Comunist Român şi Partidului Social-Democrat, au trecut îndată la preluarea puterii politice, în cadrul unei coaliţii numite Blocul Partidelor Democratice. La ora 21,30 a fost radiodifuzată, Proclamaţia Regelui Mihai I către ţară. După câteva zile, referindu-se la acest eveniment, Iuliu Maniu, preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc spunea că ziua de 23 august este o zi de biruinţă şi un izvor de propăşire naţională. Ulterior această dată a devenit, până în 1989, Ziua Națională a României.
În 1946, la Târnova, programul sărbătoresc a fost deschis la ora 6 dimineața prin baterea toacei la biserica ortodoxă, continuând la ora 10 cu o slujbă religioasă și adunare la primărie unde s-a intonat Internaționala, imnul partidelor comuniste și muncitorești. În final a avut loc defilarea cu tineri care fluturau stegulețe, purtând pe străzile comunei, portretele lui Marx, Engels, Lenin și Stalin.