Cronologie arădeană – 23 iulie

1897 – După cum informează publicaţia Arad es Videke, în hotarul comunei Şimand, pe domeniul contelui Karoly (din Macea) a început secerişul. Abia s-a lucrat câteva zile şi, datorită nemulţumirii secerătorilor, contradicţiile au devenit aşa de ascuţite, încât nici un compromis nu a mai putut interveni. Secerătorii au încetat lucrul. Conducerea domeniului, temându-se de tulburări mai serioase, s-a adresat telegrafic jandarmeriei din Arad, cerând ajutor. Au fost dizlocaţi pe domeniu opt jandarmi. În mod sigur, nu pentru seceratul grâului…

1889 – S-a născut la Pecica, Sabin Evuţeanu (m. Timişoara 1977), profesor, inspector general al învăţământului secundar, în regiunea şcolară Timişoara, colaborator permanent la ziarul Românul, preşedinte de onoare al Astrei Bănăţene.

 1925 – Într-un raport al primăriei către prefectură se prezintă faptul că „deoarece statuia lui Kossuth Ludovic. a fost vandalizată, un personaj lateral fiind smucit de pe soclu, ambele statui maghiare din Arad (Libertatea și Kossuth n.n.), au fost înconjurate cu pălane înalte din scânduri“.  

Statuia lui Kossuth Lajos (1908)

1931 – La interogatoriul la care a fost supus de către Parchetul Tribunalului din Arad, Bernath Andrei, socotit Erou al clasei muncitoare, a declarat următoarele: „În 1930 am dezertat şi la Timişoara am intrat în legătură cu un anume Buda, activist în resortul tehnic al PCR. În timp ce eram găzduit la el, am multiplicat manifeste, până la 2 decembrie, când am fost surprins de poliţie şi am fugit. Am fost îndrumat să lucrez la Arad, unde din nou am tipărit manifeste la locuinţa din strada Hortensiei (Grădişte). Am fost surprins de agenţii siguranţei, în timpul lucrului, fiindu-mi confiscate toate materialele şi arestat“. A fost condamnat la 10 ani închisoare. 

1945 – Prin Ordonanţa nr. 25, Primarul Municipiului Arad, în baza drepturilor conferite de legea administrativă a stabilit preţurile maximale pentru serviciile de frizerie: ras, tuns cu foarfeca, potrivit părul, rasul capului, tuns cu maşina, tuns barba. Patronii frizeri, erau obligaţi sub ameninţarea unor aspre sancţiuni, să afişeze la loc vizibil tarifele comunicate de primărie şi să le respecte