Cronologie arădeană – 24 ianuarie

1746 – Administraţia Comitatului Arad, a întocmit şi publicat, prima situaţie cu târgurile din Comitatul Arad.

1888 – S-a născut la Socodor, avocatul Iuhasz Geza (Iritz), fost secretar al Partidului Radical din Ungaria – Filiala din Arad, specialist în administrația financiară. În urma unei întruniri neautorizate pentru a marca victoria rusească de la Stalingrad (1943), Iritz a fost condamnat de Curtea Marțială din Timișoara la 14 luni de închisoare corecțională.

1954 – S-a născut în Şilindia (judeţul Arad), Mihai Takacs (d. Arad, 2015) pictor, sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, al artiştilor Place de Tetre (Paris), ASLA (Palermo-Sicilia), preşedintele Fundaţiei Takacs. Pictor cu vocaţie, al cărui har susţinut cu un travaliu imens şi o tenacitate demnă de invidiat, opera lui Mihai Takacs originală sub aspect esteticse poate constitui şi într-un veritabil izvor de adevăr istoric, într-un act documentar de cea mai mare importanţă, adevărată cronică contemporană a oraşului. 

Mihai Takacs (2012)

Mihai Takacs, alături de Dan Lăzărescu la vernisajul expoziției personale de pictură Bogdan Tzigan (Galeriile Turnul de Apă, 2007)

Piața Sfântul Ioan din Gai (Pictură în ulei de Mihai Takacs, 2011)

2008 – Pe spațiul verde din fața Inspectoratului Județean de Poliție, a fost dezvelit lui Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), una din cele mai de seamă personalități ale istoriei românilor. Devenit la 24 ianuarie 1859, domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti, Alexandru Ioan Cuza a obţinut prin demersurile sale, desăvârşirea Unirii Principatelor şi fixarea capitalei noului stat la Bucureşti. Inteligent, abil, voluntar, hotărât în demersurile sale, a realizat în cei şapte ani de domnie (1859 – 1866), performanţe uluitoare. Nu există domeniu al vieţii publice în care el să nu fi aruncat sămânţa înnoirii, roadele acesteia marcând binefăcător destinul ţării.

Ideia edificării unui monument dedicat memoriei domnitorului Alexandru Ioan Cuza, s-a născut între zidurile Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Se dorea în felul acesta și omagierea celui care a decretat înfiinţarea Poliţiei Române, ca instituţie modernă. Banii necesari achitării cheltuielilor aferente au fost obţinuţi exclusiv prin contribuţia individuală şi benevolă a poliţiştilor arădeni.

 În faţa unei numeroase asistenţe a oficialităţilor locale, monumentul a fost dezvelit de către comisarul şef de atunci, Alexandru Tanco. Bustul din bronz, creație a sculptorului arădean   Dumitru Paina (n. 1953, Livada de Bihor) prezintă portretul îngândurat al domnitorului în ţinută de gală cu binecunoscuta eşarfă trecută peste umărul drept, iar partea stângă a pieptului împodobită cu fireturi şi înaltele însemne ale decoraţiilor militare. Mergând pe ideia tradiţiilor portretistice, Dumitru Paina, subliniază virtuţile devenite legendare ale militarului şi omului de stat care a fost Cuza: bărbăţia, forţa, stăpânirea de sine. Aceste aspecte ale personalităţii sunt dominate, de gândirea activă, sugerată de privirea atentă.

Pe soclu a fost fixat un medalion realizat în bassorelief, din bronz, în care este reprodusă una din stemele Principatelor Unite folosite înainte de anul 1862.

Sculptorul Dumitru Paina