Cronologie arădeană – 25 decembrie

1881 – S-a  născut la Șicula(judeţul Arad), Emil Monţia (d. 1965 Şiria), compozitor şi  muzicolog pasionat pentru folclor. După 1907, s-a stabilit la Şiria, unde şi-a deschis un cabinet  avocațial. Format ca muzician la prestigiosul Conservator din Viena cu profesorii: Eusebiu Mandikovschi şi Ioan Scărlătescu, creaţiile muzicale ale lui Emil Monţia, aparţin mai multor genuri: colinzi, lieduri, cântece corale, operă. A compus lucrări pe versurile clasicilor: Mihai Eminescu, George Coşbuc şi a unor contemporani ca Octavian Goga, Lucian Blaga. A fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români, a Operelor din Bucureşti, Cluj, Timişoara. În 1970, în Conacul Bohuş din  Şiria, a fost organizată expoziţia permanentă dedicată vieţii şi activităţii compozitorului, fiind  reconstituită camera lui de lucru, cu mobilierul original, pianul, vioara, partituri, culegeri de folclor  şi fotografii de familie.                        

1886 – A apărut în Arad, numărul de probă al Tribunei – ziar de atitudine naţională cu pagină literară. Proprietar şi editor Aurel Barcianu. În cuvântul redacţional se afirma că publicaţia întră în luptă (politică) cu un singur gând: să facă tot ce îi stă în putinţă pentru propăşirea cauzei naţionale. Articolele de fond erau semnate de Vasile Lucaci, Masile Mangra, Ioan Russu Şirianu ş.a. iar partea literară de scriitori consacraţi. Din 1909 a apărut sub titulatura Tribuna, iar în 1912 a fuzionat cu ziarul Românul.

1989 – La Arad, în timpul zilei nu au mai fost semnalate focuri de armă, dar spre seară s-au auzit împuşcături dinspre Aeroport. O patrulă condusă de sergentul Marin Mazilu, a descoperit în Pădurea Ceala urme de sânge şi de corpuri târâte prin iarbă. Acţiunile diversioniste au scăzut din intensitate, devenind din ce în ce mai puţine şi răzleţe. S-au mai trimis patrule şi s-au făcut scotociri dar fără rezultate.