Cronologie arădeană – 26 ianuarie

1790 – A avut loc şedinţa conducerii Comitatului Arad cu participarea grofului Haller Josef, vicecomite şi consilier imperial, Antal Tormasy, prim-vicecomite şi Kaszonyi Andras, preşedintele judecătoriei. S-a decis interpelarea cancelariei imperiale cu mai multe solicitări şi anume: renunţarea la taxele şcolare şi la predarea cursurilor în limba germană; Casele şi terenurile să nu mai fie numerotate, acordarea de despăgubiri Aradului pentru produsele livrate în Mezohegyes, armata maghiară să nu mai fie cantonată în afara graniţelor, sistarea recensămintelor şi anularea rezultatatelor de până acum; reînfiinţarea la Sântana a instituţiei imperiale de caritate şi altele. S-a propus ca uniforma garnizoanei din cetate să fie alcătuită din mantie de postav verde închis cu blană neagră de miel, cinci rânduri de nasturi şi lanţ de aur. Pe o cruce cu două feţe, prinsă de mantie, monograma comitatului, respectiv CA, iar pe revers monograma LP (Pro Libertate Patriae).

1829 – A fost hirotonit primul episcop român al Aradului – Nestor Ioanovici (1829-1930), socotit unanim de istorici ca un prim succes important în mișcarea națională românească. Cu acest prilej, învățătorul Moise Bota a scris și tipărit o Dedicație la instalarea mult strălucitului Domn Nestor Ioanovici, iar studentul Moise Suciu i-a dedicate versuri înflăcărate. În scurta sa păstorire, Nestor Ioanovici a luat măsuri energice pentru disciplinarea clerului de mir, dar și pentru apărarea preoților împotriva nedreptăților făptuite de domnii de pământ. La câțiva ani după moartea sa (1830), osemintele episcopului au fost strămutate în paraclisul mănăstirii Sfântul Simion Stâlpnicul din Gai, unde se află și în prezent.

1918 – S-a născut Nicolae Ceauşescu (1918-1989), secretar general al Partidului Comunist Român, preşedintele României. A vizitat oficial Aradul și împrejurimile, în mai multe rânduri.

Nicolae Ceaușescu în vizită la Intreprinderea UTA (1977)

1941 – Ca răspuns la un Raport al Postului de jandarmi din Semlac, care semnala organelor ierarhice, că în localitate peste 100 minoritari germani făceau instructie militară pe plutoane și grupe, nemulțumind populația românească, s-a ordonat să fie lăsați în pace, dar sub supraveghere.

1941 – S-a născut la Someşeni – Cluj, sculptorul Ion Rusu, autor al lucrării monumentale Copiii Soarelui, cioplită în 1980, la Căsoaia

Ion Rusu, Copiii Soarelui (Sculptură în piatră, Căsoaia)

1945 – Timp de 5 zile, până în 30 ianuarie, în sala Camerei Deputaților din București s-au desfășurat lucrările Congresului General al Sindicatelor Unite din România. Cu acest prilej, Gheorghe Apostol, viitorul secretar general al Confederației Generale a Muncii (CGM), a afirmat necesitatea zdrobirii imediate a burgheziei, inamicul principal al clasei muncitoare.