Cronologie arădeană – 27 aprilie

1893 – În Moneasa, 120 de oameni s-au răzvrătit, au ocupat terasamentul căii ferate și au împiedecat continuarea muncilor. Cauza a fost nerespectarea contractului de pășunat gratuit timp de 10 ani, care a fost încălcat de pădurari. Jandarmii au intervenit cu energie împrăștiind poporul cu baioneta la armă. Agitația și îndârjirea a fost însă atât de mare încât jandarmii nu ar fi putut face față dacă nu ar fi sosit întăriri.

1908 – A început la Londra cea de a IV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, Aradul fiind reprezentat de sportivii: Mudin Iştvan (atletism) şi Teger Istvan (lupte). Întrecerile s-au desfăşurat pe stadionul de curând construit la periferia metropolei, în pădurea care a cunoscut aventurile lui Robin Hood. Atletul arădean Mudin Isvan, concurând la proba de arncare a greutăţilor cu o mână şi cu două s-a clasat pe locul al VI-lea. Luptătorul Teger Iosif, a obţinut locul III şi medalia de bronz, după o întrecere dârză, generată de concurenţa puternică.

1911 – Vasile Goldiș a trimis socialistului Dobrogeanu Gherea din România, următoarea scrisoare: „Iubite d-le Gherea, Un vechi adorator Ți-se adresează. Vin să Te felicit din inimă la frumoasa lucrare Neoiobăgia. Lectura ei a fost deliciu pentru mine. Atât de convingător, atât de adevărat. Te rog să-mi dai voie a reproduce unele părți din ea în Românul, noul ziar al Partidului național român din Ungaria și Transilvania care cu începere de la 1/1911 apare la Arad sub direcțiunea mea. Te rog încă un lucru mare. Aș fi foarte fericit dacă ai onora ziarul nostru cu vreun articol. Ce e drept, Tribuna și până acum mi-a aruncat în față noua mea evoluțiune spre teoriile marxiste, deși asta absolut nu mă împiedică să admir geniul dumneavoastră atât de concis și limpede. Nu cred adecă în sectarismele științifice și sunt de părere că omul cu adevărat inteligent niciodată nu trebuie să fie preocupat de direcțiuni științifice, ci să fie gata a primi adevărurile acolo unde le găsește. Aș fi foarte vesel să pot publica ceva cât mai curând în Românul din condeiul D-tale. / Te salut cu drag Vasile Goldiș“.

C. Dobrogeanu Gherea

1932 – Un grup de 160 de țărani din Nadăș au solicitat Ministrului Agriculturii și Domeniilor să primească și ei pământ prin Reforma Agrară, simțindu-se nedreptățiți.

1937 – Prefectura Judeţului Arad, a emis preturilor şi primăriilor locale ordinul pentru împiedecarea prin toate mijloacele administrative a vagabondajului individual sau în grupe al ţiganilor nomazi, considerat ca cel mai mare pericol în răspândirea tifosului exantematic. Pe de altă parte, autorităţile locale erau invitate să conlucreze la lupta activă împotriva acestei epidemii, participând băneşte la construirea cuptoarelor de deparazitare şi a instalaţiilor de îmbăiere.

1948 – Printr-o Ordonanță a Prefecturii semnată de Petre Belle, toți cultivatorii de sfeclă de zahăr din județul Arad, care au beneficiat în timpul războiului de scutire de mobilizare pentru lucru, au fost obligați să contracteze cu fabrica de zahăr din Arad și să însămânțeze cu această cultură, o suprafață cel puțin egală cu cea din timpul războiului. Proprietarii terenurilor de lângă frontieră au fost deasemenea obligați ca pe ternurile respective să cultive în mod obligatoriu sfeclă de zahăr.