Cronologie arădeană – 27 august

1789 – A fost semnat contractul de înfiinţare a Şcolii primare din Apateu.

1850 – Episcopul Gherasim Raţ (n 1793, la Roit-Bihor), a fost înmormântat în cripta din mijlocul vechii biserici catedrale din Arad (Malul Mureşului), de unde, în 1861, a fost reînhumat în paraclisul reşedinţei episcopale Sfântul Simion Stâlpnicul din Gai. De numele lui se leagă introducerea definitivă a limbii române în liturghia ortodoxă.

1946 – Conferinţa de Pace de la Paris, a respins cererile formulate de România, privind recunoaşterea statutului de cobeligeranţă în cel de al Doilea Război Mondial. Nu a fost luată în considerare nici propunerea ca ziua de 23 august 1944 să fie considerată ca început al participării la luptă împotriva fascismului alături de Naţiunile Unite. Nu a fost recunoscut nici faptul că armata română a luptat nu doar împotriva Germaniei, ci şi a Ungariei hortiste. Tratatul de Pace încheiat cu Puterile Aliate şi Asociate, a fost semnat la 10 februarie 1947 şi ratificat în acelaşi an, la 23 august. În acea zi, seara la Ambasada sovietică s-a desfăşurat ceremonia înmânării distincţiilor conferite de Regele Mihai lui Stalin – Cetăţean de Onoare al României, Molotov – Cetăţean de Onoare al Clujului şi lui Vâşinski – cel mai înalt Ordin român, cu motivarea că aceste persoane au adus libertatea şi independenţa patriei noastre.

1928 – S-a născut la Oradea criticul și istoricul literar  Mircea Zaciu. Ca urmare a evenimentelor legate de Dictatul de la Viena (1940), familia s-a refugiat la Arad, unde Mircea Zaciu și-a continuat studiile la Liceul Moise Nicoară.

Mircea Zaciu

1948 – S-a constituit în Arad, cenaclul literar Alexandru Sahia, unde debutează scriitorii Francisc Munteanu, George Ciudan, Gheorghe Achiței, Rusalin Mureșanu, iar ceva mai târziu Mircea Micu, Dimitrie Rachici, Damian Ureche, Ion Cocora și alții.