1789 – S-a înfiinţat Şcoala (confesională) românească din Chişineu Criş, fiind semnat contractul de angajare a învăţătorului.
1910 – S-a născut la Şilindia, Eugeniu Dublea (1910-1956), absolvent al Academiei de Arte din București (1934), autorul lucrării enciclopedice Artiști plastici români: Pictori și sculptori (1936), primul studiu de acest gen din literatura română. A lucrat ca funcționar la Primăria din Arad și profesor de desen la Lugoj, unde a desfășurat și o fecundă activitate publicistică.
1934 – Au fost aleşi ca membri Onorifici ai Academiei Române: dr. Georgiu Plopu, originar din Semlac, jurist, Preşedintele Curţii de Casaţie şi Justiţie Bucureşti şi Grigorie Comşa (1889-1935), episcopul ortodox al Aradului.
1868– Aprobarea în Parlamentul ungar (Camera Deputaţilor), a Legii privind Despărţirea ierarhică a Bisericii Greco-Ortodoxe Române de către cea sârbească. Drept urmare a fost înfiinţată Mitropolia Greco-Orientală pentru români, egală în rang cu cea a sârbilor iar Episcopia Greco-Ortodoxă din Transilvania a fost înălţată la rang de arhiepiscopie. De asemenea a fost asigurat dreptul credincioşilor din ambele mitropolii de a-şi organiza Congrese bisericeşti.
1892 – O delegaţie din 300 persoane (intelectuali, meseriaşi şi lucrători), a cerut audienţă lui Franz Joszef, pentru a înmâna Memorandumul, dar nu a fost primită. Textul petiţiei, închis şi sigilat a fost depus baronului Adolf Braun, dar împăratul a refuzat să-l citească. Erau prezentate consecinţele pentru Transilvania a instaurării dualismului austro-ungar (1867), alături de principalele revendicări ale românilor printre care se afla şi solicitarea recunoaşterii drepturilor politice şi confesionale. În 1894 la Cluj, 14 semnatari ai Memorandumului au fost judecaţi şi condamnaţi la ani grei de închisoare.
1947 – Au fost majorate prin Ordonanţe ale Primăriei, preţurile maximale care puteau fi aplicate de către comercianţi, la vînzarea sticlelor de sifon şi apelor gazoase, închirierea odăilor de dormit în hoteluri şi curăţirea coşurilor pentru fum ale clădirilor.
1977 – La Constanța, în prezența președintelui Nicolae Ceaușescu, a avut loc ceremonia lansării la apă a primului petrolier românesc de 150.000 Tdw, proiectat și construit integral de specialiști români