Cronologie arădeană – 28 octombrie

1938 – Referindu-se la situaţia creşterii animalelor în judeţul Arad, Pavel Grecu, directorul Camerei Agricole Judeţene, relata în Buletinul Agricol, că în judeţul Arad există trei centre pentru creşterea bovinelor de rasă: Pecica, Şiria împreună cu Pâncota şi Buteni, alături de fermele: Cicio-Pop din Conop şi Purgly din Şofronea, singurele locuri unde există reproducători matcă de mare valoare.

Conacul Fermei Ștefan Cicio – Pop din Conop
Castelul Fermei Purgly din Șofronea
  • 1982 – A început activitatea noii Fabrici de Zahăr din Arad – Gai, cu o capacitate de prelucrare a 400 tone de sfeclă de zahăr pe zi. Tradiţia procesării sfeclei de zahăr în Arad există din 1925, când a fost emis pachetul de “Acţiuni la Purtător” al Fabricii de Zahăr din Arad, construite pe Malul Mureşului, de armeanul Harutiun Krenkian, numit şi Hartin B. Frânghian (1872-1958), pe locul unei foste fabrici de hârtie. Venit în Arad, cu experienţa acumulată la Chitila într-o fabrică similară, Harutin Krenkian a dotat
  • întreprinderea arădeană cu echipamente din Cehoslovacia, montate cu specialişti de acolo. În perioada de campanie lucrau 500 muncitori sezonieri. În 1927, fabrica a cumpărat o rafinărie modernă care producea zahăr tos şi alte sortimente, iar în curte s-a construit un turn special pentru ars piatra de var, necesară în procesul de producţie.
Ruinele Fabricii de Zahăr (2011)

1985 – A trecut în cele veşnice, la Timişoara părintele protopop Svetozar Naidan, preot paroh la Biserica sârbă din Gai (1956-1985). Profund ataşat misiunii sale preoţeşti, Svetozar Naidan, a fost în acelaşi timp un erudit intelectual cu temeinice cunoştinţe de istorie, literatură, muzică, arte vizuale. A tradus şi interpretat numeroase documente vechi din arhivele arădene, fiind şi un iscusit mânuitor al condeiului, stilist deosebit. A fost iubit de enoriaşi pentru firea sa  generoasă, caldă, comunicativă.