Cronologie arădeană – 29 ianuarie

1919 – La Chișineu Criș a fost constituită Comisia de Propagandă a Cercului Chișineu, alcătuită condusă de Petru Marșeu, preot în Socodor care și-a propus să nu facă agitație politică ci să îndemne populația la pace, liniște, ordine și reluarea muncii întrerupte.

1924 – Motivând ruinarea gospodăriilor și distrugerea vieții familiale  prin consumul sporit de băuturi alcoolice în felurite cârciumi Primăria a hotărât închiderea acestora, în zilele de  sâmbătă și duminică. De asemenea a fost interzisă cu desăvârșire muzica de orice natură și în orice timp în cârciumile de clasa a III-a, bodegi și în prăvăliile cu băuturi alcoolice. Nu intrau în această categorie restaurantele  de clasa I și II, dar dacă se constata că aceste unități se vor degrada pe sine însăși, tolerând excese ale consumatorilor cu băuturile alcoolice, încălcând buna-cuviință, moralitatea și ordinea publică, restaurantul va fi trecut în categoria bodegilor, fiindu-le aplicat regulamentul acestora.

1941 – Pentru stăvilirea comerțului clandestin cu băuturi spirtoase, care s-a dezvoltat mai ales prin încălcarea legii,  activitatea legală fiind dezorganizată, iar veniturile statului prejudiciate, Prefectuara a suspendat toate brevetele de cârciumi rurale, urmând ca acestea să se aprobe de o comisie special instituită. Cererile avizate de aceasta, vor fi înaintate Administrației Comerciale ale Monopoplurilor Statului, care vor decide de la caz la caz. Localurile  puteau fi avizate dacă erau la 100 de metri față de școală, biserică și la 1000 de metri față de intreprinderile care lucrau în sistemul de apărare națională

1946 – La Măderat s-a constituit prima organizație a Partidului Comunist Român (PCR) și ales Biroul politic. În majoritatea comunelor din zonă, celulele PCR, inclusiv Comitetele de la nivelul plășilor au fost organizate încă din noiembrie – decembrie 1945.

1947 – S-a născut la Tăgădău (judeţul Arad), dr.Anton Ilica, profesor, istoric literar, autor şi coordonator de publicaţii ştiinţifice

Profesorul Anton Ilica la Galeriile Turnul de Apă