Cronologie arădeană – 29 iulie

1935 – S-a înfiinţat Secţia din Arad, a Oficiului Naţional de Turism (ONT), condusă de un colectiv format din Ioan Ciucă, Ioan Trâbiţioni, Caius Lepa, Traian Mager şi Andrei Steja.

1945 – A fost înfiinţat Economatul salariaţilor Primărie Municipiului Arad şi Intreprinderii Comunale, pentru aprovizionarea bugetarilor cu produse alimentare de primă necesitate.

1947 – Consiliul de Miniştri a decis, ca în continuare ostaşii şi elevii şcolilor Militare, să fie hrăniţi pe bază de raţii, fără ca acestea să fie limitate la o alocaţie fixă în bani, ci doar pe categorii şi putere calorică şi anume: trupa, copiii de trupă, răniţii şi bolnavii din spitale, prizonierii – 2500 calorii; elevii de toate categoriile – 2800 calorii; bolnavii TBC, maxilo-faciali şi mari mutilaţi de război – 3000 calorii, deţinuţii din închisori – 2000 calorii, trupele speciale, un supliment de hrană de 120-130 calorii.

1947 – În urma raportului expus de ministrul de interne Theohari Georgescu, guvernul dr. Petru Groza a decis printr-un Jurnal al Consiliului de Miniştri, desfiinţarea Partidului Naţional Ţărănesc, de sub preşedinţia lui Iuliu Maniu. Decizia includea şi toate organizaţiile judeţene, de plasă şi comunale ale partidului, organizaţiile militare, de tineret, feminine şi orice alte asociaţii conduse de partid, întregul lor patrimoniu urmând a fi lichidat.

1948 – Sub conducerea lui Nicolae Brânzeu, a avut loc primul Concert Simfonic Extraordinar la Arad. Solişti invitaţi au fost basul Nicolae Secăreanu de la Opera de Stat din Bucureşti şi violonistul Francisc Thury, profesor la Conservatorul Municipal din Arad. Alături de alte piese din repertoriul universal (Beethoven, Ceaikovski, Berlioz), a debutat ca şi compozitor Nicolae Brânzeu cu Trei poeme pentru bas şi orchestră (pe versuri de V. Voiculescu), în primă audiţie absolută.

Dirijorul și compozitorul Nicolae Brânzeu

 

1978 – A murit în Gurahonț la vârsta de 93 ani Petre Ugliş Delapecica (1885 – 1978), învățător, monograf, senator.

Dezvelirea la Gurahonț a plăcii memoriale Petre Ugliș