Cronologie arădeană – 29 iunie

1939 – A fost comunicat în Buletinul Oficial al Municipiului Arad, Ordinul Ţinutului Timiş referitor la obligaţia funcţionarilor administrativi ai statului de a aplica pe uniformele Frontului Renaşterii Naţionale, folosite la serviciu, a epoleţilor diferenţiaţi prin semne distinctive, corespunzător funcţiei: fire de argint sau aur, stele albe, galbene, etc.

1944 – Primarul Aradului, Octavian Lupaş, a dispus printr-un act administrativ intern, angajarea temporară la Băile Neptun (ştrand) pentru sezonul estival, a următorului personal: 1 casier, doi controlori, 1 maestru de înot, 4 barcagii, 2 garderobieri, 2 garderobiere, 1 curăţitoare.

Ștrandul Neptun din Arad

1948 – Sub conducerea luiNicolae Brânzeu, a avut loc primul Concert Simfonic Extraordinar la Arad. Solişti invitaţi au fost basul Nicolae Secăreanu de la Opera de Stat din Bucureşti şi violonistul Francisc Thury, profesor la Conservatorul Municipal din Arad. Alături de piese din repertoriul universal (Beethoven, Ceaikovski, Berlioz), a debutat ca şi compozitor Nicolae Brânzeu cu Trei poeme pentru bas şi orchestră (pe versuri de V. Voiculescu), în primă audiţie absolută.

1948 – Din iniţiativa Sindicatului Artiştilor şi a conducerii Şcolii Populare de Artă, s-a inugurat în clădirea Casei artiştilor din Arad, Teatrul de Marionete. Decorul, şcena şi culisele, au fost realizate cu ajutorul unor intreprinderi industriale, iar instruirea mânuitorilor păpuşari s-a realizat cu sprijinul unui instructor din Bucureşti. Primul spectacol a avut loc în 7 mai 1951, cu piesa Galoşul fermecat de A. Matveev sub direcţia de scenă A Diamatescu şi Cristian Frangopol.

Teatrul de Marionete