Cronologie arădeană – 30 iulie

1887 – S-a născut Franyo Zoltan, poet, publicist și traducător de expresie maghiară, girant al revistei arădene Geniusz, primul periodic maghiar de literatură universală.

Franyo Zoltan

1890 – În săptămânalul Biserica şi Şcoala a fost publicat anunţul detaliat al Reuniunii femeilor române din Arad şi provincie, referitor la deschiderea în 10 octombrie, a unei şcoli superioare de fete de şase clase cu limba de predare română. Erau primite, pe bază de examen, eleve care au împlinit vârsta de 8 ani şi care au absolvit cel puţin 2 cursuri ale şcolii poporale.

1945 – A fost dată publicităţii Decizia primarului Ioan Pălincaş, prin care instituţia se obligă să suporte toate cheltuielie aferente întreţinerii la Arad a Curţii de Apel, considerându-se că aceste sacrificii materiale sunt în interesul populaţiei, iar prin plecarea ei în altă parte s-ar aduce grave prejudicii orașului şi o scădere al gradului său de urbanitate. În acelaşi context, pentru a rămâne în Arad, primăria, s-a obligat să pună la dispoziţia Direcţiei Generale a Căilor Ferate Române, în mod gratuit, un edificiu corespunzător, activităţii sale.

1948 – Ca urmare a riscurilor de incendii, a fost publicată Ordonanţa prefectului Petre Belle, pentru interzicerea treerişului păioaselor, în interiorul comunelor, cu batoze acţionate de locomobile.

Batoza cu locomobila în drum spre arie (Locul pentru treierat)

2006 – În cadrul unei ceremonii religioase, au fost sfinţite, cele patru cruci metalice în vederea ridicării pe turnurile noii Catedrale Sfânta Treime din Arad.