Cronologie arădeană – 4 aprilie

1751 – În capătul nordic al străzii Ceaikovski din Arad, s-a aşezat piatra de temelie a Capelei Sfântului Florian, o clădire barocă, ctitorită de berarul Thomas Jung şi sfinţită în 1753. Imobilul de mare simplitate, modest ca dimensiuni, a fost demolat în 1977. El cuprindea într-o nişă din timpanul frontonului, statuia Sfântului Florian, patronul bisericii turnând apă peste o casă incendiată, iar deasupra intrării inscripţia în limba maghiară: Oltalmazd Aradot (Apără Aradul). Sfântul Florian este protectorul catolic împotriva pericolului de foc şi inundaţie, ocrotitor al pompierilor, hornarilor, fabricanţilor de bere, al dogarilor, olarilor, fierarilor, săpunarilor, al celor arşi de foc ori al celor ameninţaţi de secetă furtună şi sterilitatea câmpurilor.

Capela Sfântului Florian

Cultul deosebit de puternic al sfântului Florian din comunităţile catolice bănăţene, sărbătorit la 4 mai, este ilustrat şi prin mulţimea de monumente şi ilustraţii consacrate martirului din epoca romană. O asemenea capelă, exista la începutul secolului XX şi în Gai, pe strada Grădinarilor iar pe strada Adam Muller Guttenbrunn, din Aradul Nou se află monumentul din fontă al Sfântului.

1938 – S-a născut la Arad, Gligor Sava (d. 2012), poet, autodidacct, membru al Uniunii Scriitorilor, una din cele mai pitoreşti figuri ale Aradului literar. Autor al unor versuri explozive şi cu descântece dionisiace, Gligor Sava, şi-a creat propria mitologie de nume şi legende fiind perceput ca un sentimental cu alură de actor dezinvolt şi veşnic grăbit, cu pletele în vânt şi cu proiecte entuziaste. Cultivând o formulă lirică originală, uşor agresivă, se defineşte ca un poet al contrastelor şi extremelor, fascinat de fiinţe traumatizate. Oricum o întâlnire cu poezia lui Gligor Sava îţi dă un sentiment tonifiant, o platoşă solidă la maladiile realului.

Poetul Gligor Sava (2010)

1995 – A fost atribuit Bibliotecii Judeţene din Arad numele Alexandru Dimitrie Xenopol şi organizată pentru prima dată a Ziua Bibliotecii.