Cronologie arădeană – 4 mai

1753 – A fost sfinţită Capela Sfântul Florian lăcaş de cult romano-catolic, aflat în capătul nordic al străzii Ceaikovschi, în apropierea Turnului de apă, demolat în 1977, din cauza stării avansate de uzură.

Ctitorie a berarului Thomas Jung, clădirea barocă de dimensiuni modeste, capela era de-o simplitate săracă. Sprijinit pe grinzile şarpantei se înălţa turnul clopotniţă în secţiune pătrată al cărui astereală exterioară era din scânduri cu şipci pe rosturi. Învelitoarea din tablă prezenta o formă bulbară de inspiraţie barocă, inclusă între baza şi partea terminală a unei piramide. Nişa din timpanul frontului era împodobită cu o statuetă, reprezentându-l pe sfântul Florian, patronul pompierilor, turnând apă peste o casă incendiată.

Capela Sfântului Florian (interbelic)

Capela Sfântului Florian (1977)

Sfântul Florian este protectorul catolic împotriva pericolului de foc şi inundaţie, patron al pompierilor, hornarilor, fabricanţilor de bere, al dogarilor, olarilor, fierarilor, săpunarilor, al celor arşi de foc ori al celor ameninţaţi de secetă şi furtună, cu sterilitatea câmpurilor. Cultul deosebit de puternic al Sfântului Florian din comunităţile catolice bănăţene este ilustrat prin mulţimea de monumente şi ilustraţii consacrate martirului din epoca romană. O asemenea capelă, exista la începutul secolului XX şi în Gai, pe strada Grădinarilor, iar pe strada Adam Muller Guttenbrunn, din Aradul Nou se află monumentul din fontă al Sfântului.

1924 – A început la Paris, cea de a VIII-a ediţie a Jocurilor olimpice de vară. Din Arad, au participat sportivii: Ronay Francisc şi Nicolae Bociocat la fotbal, iar Gheorghe Luppu la tenis de câmp.