Cronologie arădeană – 4 septembrie

1566 – Oastea otomană condusă de Pertaf Paşa, a atacat cetatea Ineului, care a fost cucerită după 23 zile de asediu. După capitulare, trupele transilvănene au reuşit cu greu să scape, retrăgându-se spre Beliu. După un secol de ocupaţie turcească, în 1660, călătorul Evlia Celebi vizitând Ineul şi Gyula a fost încântat de grădinile, trandafiriştile şi straturile de flori întâlnite, de mulţimea grădinarilor şi însuşirile lor profesionale, care după propria părere, erau mai presus de orice. Prezentând Ineul, Evlia Celebi arăta că: „ferestrele şi balcoanele acestor case au vederea spre Criş. Fiecare palat are un caic şi o luntre. Toată lumea se îmbarcă cu amicii şi ducându-se la viile din împrejurimi şi la grădinile paradisului, din faţa caselor lor, îşi petrec şi se amuză. În fiecare vie, cântecele privighetorilor şi comoara vocilor lor le hrănesc sufletele şi-l îneacă în dragoste şi plăcere. Parfumul trandafirilor şi al zambilelor din boschetele dimprejur şi a bujorilor de toate culorile, vrăjesc în fiecare om sentimente delicate. Pomii fructiferi cultivaţi simetric în toate părţile cu libertate şi fără număr şi asemuire, coroană lângă coroană, îşi aruncă umbrele peste Criş de parcă ar fi aleile Persiei. Uite, sub arborii aceştia umbroşi, toţi locuitorii valaietului şed în grupuri, ascultând muzica lui Huseyin Baykara“. Iată o altă faţă a ocupaţiei turceşti.

Geamia din Ineu (demolată 1950)

1895 – Farmacistul Antal Ladayi, a deschis pe strada Andrei Șaguna, colț cu Eftimie Murgu, prima farmacie din Pârneava, deservind 1085 case. Sub numele de Erzsebethez (Sfânta Elisabeta), farmacia a funcționat în acel loc, mai mult de un secol.

1911 – În fața a peste 6000 de spectatori la Arad-Ceala s-a desfășurat unul din primele zboruri cu un aeroplan. Demonstrația a fost făcută de pilotul ceh Otto Csermak, cu un aparat de tip Libelle, echipat însă, cu un motor neperformant. După aproape un an (iulie 1912), tot acolo a zburat și Aurel Vlaicu, cu un aparat ceva mai mic  de concepție originală.

1983 – A avut loc, în Căsoaia, vernisajul celei de a V-a ediţie a Taberei de sculptură. Au participat artiştii: Gh. Iliescu-Călineşti (Bucureşti), Aurelian Bolea (Bucureşti), Mihai Istudor (Bucureşti), Nicolae Kruch jun. (Oradea), Sava Stoianov (Bucureşti), Ovidiu Simionescu (Bucureşti), Dumitru Şerban (Arad), Florin Tănăsescu (Bucureşti), Emil Vitroel (Arad), Mladonyczky Bella (Bekescsaba – Ungaria).

Emil Vitroel