Cronologie arădeană – 5 august

1944 – A avut loc sfinţirea Crucii monumentale din Zăbrani, monument ridicat din iniţiativa Şcolii Militare a Ofiţerilor în Rezervă din Arad şi a Subcentrului de Pregătire Premilitară din Zăbrani, în amintirea Eroilor din localitate căzuţi la datorie. Serbarea a început prin prezentarea raportului elevilor Şcolii militare. Sfinţirea s-a făcut de un sobor de preoţi civili şi militari. A urmat un parastas pentru elevii Şcolii Militare şi Eroii din comună.

Crucea Eroilor din Zăbrani

1899 – În Arad, a avut loc primul meci de fotbal, pe un teren viran aflat în spatele Uzinei de Vagoane, azi Complexul Comercial Kaufland.

1935 – După instalarea postului TFF adus din Bucureşti şi angajarea a încă patru specialişti (mecanici, meteorologi), comandantul Ioan Gruia a inaugurat pe aeroportul civil internaţional din Gai linia comercială a societăţii SARTA, care deservea oraşele Bucureşti, Craiova, Timişoara şi Arad.

Aeroportul Gai

1939 – Printr-o Decizie, primarul municipiului Arad, învita toţi proprietarii de intravilan, ca până la 1 octombrie, să-şi împrejmuiască cu garduri reglementare loturile de casă corespunzător Regulamentului. De semenea, fiind declarată de utilitate publică necesitatea deschiderii în prelungire a străzii T. Vladimirescu, până la strada N. Grigorescu, s-a aprobat întocmirea formelor de expropriere a suprafeţelor  necesarii de la proprietari.

1981 – A murit, la 64 de ani, Nicolae Năsăudeanu, învăţător şi profesor, slujitor neobosit al şcolii arădene, timp de patru decenii, ca şef-adjunct al Secţiei de învăţământ al Regiunii Arad, organizator al Sindicatului Învăţământului şi vicepreşedinte al Sfatului Popular Raional Arad.