Cronologie arădeană – 5 iulie

5 iulie

1899 – La cafeneaua Millenium din Arad, a avut loc şedinţa de constituire a Societăţii de Fotbal, organizată după principii militare. Asociaţia a hotătât iniţierea în 15 august 1899 a primului meci demonstrativ, pe un teren viran din spatele Uzinelor Weitzer (Fabrica de Vagoane), lângă cimitir (azi desfiinţat). Regulile jocului au fost publicate în presa locală, de pregătirea întrecerii ocupându-se Leszay Otto şi Szontagh Gaspar.

1912 – În salonul mare (sala de dans) al hotelului Central de pe Bd. Revoluţiei, colţ cu str. Vasile Alecsandri, stabiliment comercial de prim rang construit în 1894, a fost expus publicului, aeroplanul Vlaicu II, sosit de la Aspern (Viena). Numeroşi locuitori ai oraşului şi din împrejurimi au venit să, vadă invenţia şi să asculte explicaţiile tehnice ale pilotului cu principiile de zbor. Celebrul spectacolul aviatic demonstrativ susţinut de zborul lui Aurel Vlaicu, s-a desfăşurat pe hipodromul din Ceala  (lângă strada Pădurii), după zece zile, adică în 14 iulie 1912.

1931 – S-a organizat în Arad, pe Mureş, campionatul de canotaj pentru amatori, care a cuprins: concurs de bărci cu pălan şi patru vâsle, bărci scunde şi bărci regate cu echipaj dublu fără cârmaci. Au participat cluburile sportive arădene: Maros, SGA, Hajos, Hellas, Amefa, alături de sportivi din Timișoara și Satu Mare