Cronologie arădeană -5 noiembrie

1595 –În urma atacurilor austriece, a capitulat cetatea  Şiria determinând prăbuşirea sistemului dominaţiei otomane în părţile arădene.

  1895 – S-a inaugurat noua clădire a Şcolii de Industrie a Fierului şi Lemnului, azi Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu. Suprafaţa construită era de 840 mp din care ateliere 510 mp. După 1920 instituţia a devenit Şcoală de arte şi meserii, iar din 1956, Şcoala profesională (Liceu) a Uzinei de Vagoane.

1840 – A fost inaugurat integral Canalul Morilor – Palatinul Joszef Nador cu o lungime de 91,9 kilometri, săpat pe malul stâng al Crişului Alb, paralel cu râul. Construcţia, începută în 1833, este prima lucrare tehnică multifuncţională din județul Arad, cu rol de protecţie contra viiturilor prin colectarea apelor externe asigurând energia necesară funcţionării a 15 mori de apă cu un total de 50 de roţi. Astăzi Canalul Morilor se poate constitui într-un veritabil muzeu tehnic.

Zăgazul de la Buteni (Zugău)
Segment din Canalul Morilor (Mocrea)

1908 – La adunarea socialistă din Piaţa Tokoly (Catedralei), a participat un grup de naţionalişti români în frunte cu deputaţii dr. Ioan Suciu şi dr. Ştefan Cicio-Pop, sosirea lor fiind primită cu entuziasm. Deputatul naţional dr Ştefan Cicio-Pop a urcat la tribună în uralele adunării şi a rostit o cuvântare care a stârnit multă însufleţire. În cuvântul său, Ioan Suciu, amintind de revoluţia lui Gh. Doja, a atras simpatia socialiştilor, iar mărturisirea că „lupta strămoşilor dezmoşteniţilor de azi, ferecaţi în lanţurile robiei, va cunoaşte izbânda definitivă“, a fost primită cu puternice ovaţii.

Piața Tokoly (azi Piața Catedralei)

1927 – S-a născut la Şiria dr. Otto Greffner (m. 6 august, 2014, Germania), istoric, cercetător ştiinţific, muzeograf, fotbalist, antrenor. Din august 2011, arena sportivă din Şiria îi poartă numele.

1948 – În sala Palatului Cultural, a avut loc primul concert al Filarmonicii de Stat din Arad, ca formă instituţionalizată, a unei îndelungate tradiţii muzicale a oraşului. Până la sfârşitul anului, activitatea s-a desfăşurat pe bază de voluntariat, fiind aprobate 58 posturi din care două de dirijor (Nicolae Brânzeu şi Nicolae Boboc) şi preluat întregul patrimoniu al Societăţii filarmonice.