Cronologie arădeană – 6 decembrie

Cultura populară (tradiţională): Se serbează Sfântul Nicolae (Sân-Nicoară, Miculaş), protector al copiilor, un moş darnic şi justiţiar, care le face cadouri odată cu venirea iernii. Patron al iernii şi gardian al soarelui, Sfântul Nicolae, este şi un adevărat Gerilă, care aduce primul (scuturându-şi barba), zăpadă şi ghiaţă, marcând începutul iernii.

1852 – S-a născut la Pecica (judeţul Arad), Roman R. Ciorogariu (d. Oradea, 1936), preot, profesor şi director la Institutul Pedagogic-Teologic din Arad, membru onorific al Academiei Române, episcop al Oradiei. Implicat în viaţa culturală şi politică a românilor din Imperiul Austro-Ungar, Roman Ciorogariu s-a remarcat prin cărţile scrise şi ca efervescent gazetar, colaborând la Tribuna, Tribuna Poporului, Biserica şi Şcoala şi altele.

1894 – S-a născut la Straja (judeţul Alba), Ştefan Manciulea, profesor de istorie şi geografie la Liceul Moise Nicoară şi profesor – pedagog la Casa Învăţătorilor. A scris Sălaşele din judeţul Arad şi alte studii monografice din zona Aradului.

1895 – Vasile Mangra a trimis o scrisoare lui dr. Ioan Raţiu, preşedintele Partidului Naţional Român (PNR), în care cere o politică mai energică a partidului, condamnându-i atitudinea pasivă faţă de interesele românilor

1941 – Prefectura Aradului a pus în vigoare noul regim al pâinii. Singurul sortiment permis a rămas pâinea de 600 gr. cu preţul unitar 12 lei. În continuare s-a blocat întreaga cantitate de făină destinată fabricării cornurilor şi franzelelor. Pentru marile intreprinderi şi instituţii s-au promis cantităţi suficiente de făină pentru a fi date muncitorilor. Cota de talpă pentru cismari a ajuns atât de scăzută încât nici pe departe nu putea acoperi necesarul de încălţăminte. Solicitarea de a se distribui 10% pentru comercianţii de piele pentru vânzarea către populaţie a fost respinsă de prefectul dr. I. Ionescu sub motivul că se încuraja specula. Zahărul, sub noul preţ majorat (54 lei kg.), urma să fie distribuit lunar în cantitate de o jumătate de kilogram pentru o persoană. De asemenea se aşteptau raţionalizări importante la unt, carne, ouă şi altele.