Cronologie arădeană – 6 mai

1789 – Împăratul Iosif al II-lea a aprobat contractele pentru înfiinţarea a 48 şcoli elementare în satele din părţile Aradului, cu recomandarea că „educaţia tineretului român, este una din cele mai importante şi urgente afaceri de stat.“

1871 – Spectacolul corului bărbătesc din Lanquedec (Franţa), a trecut neobservat în media arădeană, deoarece, oficial, nu erau agreate ideile revoluţionare al Comunei din Paris.

1946 – În localul Judecătoriei Ocolului VIII din Bucureşti, strada Ştirbei Vodă, a început istoricul Proces Antonescu.

Sala special amenajată cu reflectoare, microfoane, era arhiplină de reprezentanţi ai Comisiei Aliate de Control, stenografi, fotoreporteri, operatori radio şi film, muncitori, funcţionari, ofiţeri. S-a dat citire actului de acuzare, care cuprindea câteva sute de pagini. În zilele procesului, care a durat până la 17 mai, când s-a pronunţat sentinţa, în Arad şi în alte mari oraşe, au avut loc în intreprinderi, parcuri, pieţe publice, mitinguri mai mult sau mai puţin spontane, prin care întreaga ţară cerea pedepsirea criminalilor de război, iar presa n-a contenit să incite spiritele şi să agite atmosfera în opinia publică puternic tensionată.

Documentele procesului