Cronologie arădeană – 6 septembrie

1803 – S-a născut Antonia Szogyeny (1803-1890), prin căsătorie – Bohuş, personalitate cunoscută, pentru acțiunile umanitare  inițiate după capitularea de la Şiria a trupelor republicii ungare (august 1849). În memoria ei Cercul comunal de citire a fondat o asociaţie pentru ridicarea unui monument, încredinţând  comanda sculptorilor Philipp Istvan şi Vass Gozo formaţi la şcoala artistică “Galli és Vignali-Ont” din Budapesta. Lucrarea, realizată în bronz, pe un soclu de marmoră, a fost dezvelită în parcul comunal din Șiria în 1910. După patru decenii, în 1950, sculptura a fost demontată şi transportată la Arad, în vederea topirii, dar la intervenţia energică a Muzeului Judeţean a fost reaşezată pe soclu, unde se află şi în prezent.

1893 – S-a născut la Săvârşin, Cornel Givulescu (m. 1969, Săvârşin), preot – profesor, dirijor de cor, compozitor şi scriitor din domeniul religios şi laic.

1984 – A avut loc vernisajul Ansamblului monumental realizat pe Dealul Groșilor din Buteni de sculptorul bucureştean  Mihai Buculei. Cele cinci sculpturi:  Fereastră către Dorul Iancului, Masa pentru amintirea străbunilor, Sanctuar, Ultimul căzut şi Fântâna Iancului, au fost cioplite în piatră de Viştea – Cluj, în perioada anilor 1980-1984 la iniţiativa primarului Ioan Motrea, cu sprijinul Comitetului Judeţean de Cultură Arad, al locuitorilor comunei şi al unor unităţi economice locale.

Mihai Buculei și Fântâna Iancului