1919 – La propunerea lui Nicolae Iorga, a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, Vasile Goldiş, numit de poetul şi omul politic Octavian Goga drept: Întemeietor de ţară şi dezrobitor de neam.
Vasile Goldiș (pictură în ulei de Carol Wolf)
1925 – Au avut loc adunări ale credincioșilor ortodocși din Micălaca Nouă și Grădiște (Mosoczi) unde s-a hotărât constituirea acestora într-o singură parohie.
1927 – S-a născut în Arad-Grădişte, Ioan Tolan, sculptor, distins cu numeroase premii, autor al unor lucrări de artă monumentală, fondator al Filialei Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) Arad şi al Liceului de Artă Sabin Drăgoi.
Urmându-şi vocaţia de artist, Ioan Tolan, a călătorit şi a lucrat mult, bucurându-se de succese meritate. Idealul său de frumos cuprinde claritatea ideii, simplitatea formei şi vibraţia luminii, într-o permanentă întoarcere la valorile clasice. Redarea omului, încadrarea sa în istorie, alături de folosirea largă a simbolurilor au fost pasiunile sale de o viaţă. În Mulgătoarea, sculptura din Parcul Eminescu, socotită ca prim demers al impresionantei sale cariere artistice, Ioan Tolan, îngemănează idealul său de frumos, cu limpezimea ideii şi sobrietatea formei. Aici se obsevă bine, canoanele expresionismului clasic al statuarei sale. Ideea propusă este redată plastic cu deosebită claritate, fiind epurată de alte detalii nesemnificative. Izbânzile sale artistice sunt, mai ales, portretele realizate în piatră. În această atitudine estetică se înscriu, monumentele ridicate în memoria unor personalităţi precum: Avram Iancu, Ioan Slavici, Vasile Goldiş, Iosif Petchovschi, Isaia Tolan, Corneliu Bârsan, Ioan Suciu, Ştefan Cicio-Pop. Alegoriile Maternitate, Ţesătoarea, Cibernetica, “Primăvara”, altorelieful de pe frontonul Teatrului Clasic “Ioan Slavici” din municipiu, sau candelabrele Bisericii Greco-Catolice de pe strada Vincenţiu Babeş, completează fericit creaţia sa monumentală. Un alt capitol important al neobositei sale activităţi îl constituie sculptura în lemn, remarcându-se mai ales torsurile feminine, pe care le tratează cu multă fineţe.
Din anul 2002, Ioan Tolan este Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad, distincţie acordată pentru întreaga operă artistică.
1946 – Primăria Municipiului Arad, a făcut publică Ordonanţa privind începerea operaţiunilor de descongestionare a oraşului, prin care timp de o lună locuitorii urmau să fie verificaţi de Chestura Poliţiei asupra legalităţii şederii pe raza municipiului şi a folosirii cartelelor de alimente. De asemenea au fost stabilite preţurile maximale de vânzare cu amănuntul pentru chibrituri, făină de grâu şi mălai, tărâţe, bere, infracţiunile din acest domeniu fiind încadrate juridic la categoria de sabotaj economic. Prin aceeaşi Ordonanţă a fost interzisă sacrificarea mieilor, ca recompensă pentru persoanele care vor denunţa tăierile clandestine, fiindu-le promisă 25% din valoarea cărnii vândute, restul fiind confiscată şi predată spitalelor sau economatelor.