Cronologie arădeană – 8 septembrie

1331 – Această dată corespunde celei mai vechi atestări documentare cunoscute, a Cetăţii Şiria și a primului ei castelan numit Desideriu Hedervari, personaj istoric important care îl reprezenta şi pe judele curţii regale ungare şi pe comitele din Şopron. În 1566, a fost prima ocupaţie otomană prin trupele lui Pertaf Paşa, în continuare, timp de aproape 150 de ani, Cetatea având parte de  lupte sângeroase.   În toţi aceşti ani, cetatea a constituit centrul unui domeniu feudal, care, pe lângă satele din jur, mai deţinea controlul unor mine de aur, argint şi cositor, a unor spălătorii de neferoase din râurile domeniale. Din punct de vedere arheologic, Cetatea Şiriei, constituie cea mai importantă zestre materială, semnalată într-un loc întărit militar din judeţul Arad. Se pare că a fost ruinată de austrieci în 1784, pentru a nu cădea în mâinile răsculaţilor lui Horia Cloşca şi Crişan.

Cetatea Șiria(2005)

1848 – La Nădab a izbucnit o revoltă violentă împotriva recrutărilor forţate în Garda naţională maghiară şi în armată, mişcare care s-a extins şi în localităţile Sintea, Cintei, Socodor, Zărand, Sântana, Comlăuş, Şiclău, Caporal Alexa, Pădureni. Semnalul mișcării a fost dat prin tragerea clopotelor şi prin săvârşirea simbolică a gestului ascuţirii coaselor. Răsculaţii români, în număr de câteva mii, înarmaţi cu coase şi seceri, s-au opus armatei, victimele (răniţi şi morţi) fiind numeroase. Au fost efectuate și arestări cei acuzaţi de tulburări fiind transportaţi la Arad pentru a fi judecaţi şi condamnaţi. 

1944 – A fost creat Grupul Patriotic Antihitlerist constituit de Partidul Comunist Român (PCR), Partidul Social Dsemocrat (PSD), Uniunea Patrioţilor (UP), Partidul Socialist Ţărănesc – M. Ralea (PSŢ). Printr-un Apel, se cerea transformarea Blocului Naţional Democrat (BND) într-un „front patriotic naţional unic“, în care să fie cooptate şi alte formaţiuni politice satelite ale PCR.

1950 – Corespunzător Legii noii împărțiri administrativ – teritoriale, pe structura vechiului județ, a luat ființă Regiunea Arad. În locul plaselor au fost organizate raioanele: Arad, Criș, Gurahonț, Ineu, Lipova.

Harta administrativă a României din 1950